Boekfissa: No Future Nu

1 maart 2024, van 20:30 tot 23:00 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Boekfissa

Tijdens de Week van de Haarlemse nacht staat de Doelenzaal in het teken van Boekfissa. Hoe is het gesteld met de punk cultuur? Is die anders dan vroeger? En wat betekenen punk en DIY voor Haarlem en de nacht? 

Tijdens deze Boekfissa duiken we helemaal in de punk en DIY cultuur van haar begintijd tot nu, aan de hand van het boek No Future Nu. Punk in Nederland 1977-2012 van schrijver Leonor Faber-Jonker. 

Samen met Leonor, andere gasten en het publiek ontrafelen we de betekenis en waarde van punk, kijken we naar ontwikkelingen binnen de scene en bespreken we hoe punk en DIY Haarlem is. De avond wordt poëtisch doch punk omlijst door een bekende Nederlandse nachtvlinder en dichter.

De host van de avond is Soraya Riem, met gasten Leonor Faber-Jonker, Leonie Edel en Janiek Peschar.

 

Leonor Faber-Jonker

Leonor Faber-Jonker (1987) is historicus, schrijver, kunstenaar en curator. Ze studeerde Modern History aan de Universiteit van Utrecht en woont en werkt in Rotterdam. Leonor is gefascineerd door herinnering en werkt graag met (persoonlijke) archieven, historische objecten en foto’s, vooral met betrekking tot koloniale geschiedenis en de tegencultuur van de jaren ’80. In 2012 verscheen haar boek No Future Nu. Punk in Nederland 1977-2012 (Lebowski), een cultuurgeschiedenis van punk in Nederland. Leonor is ook samensteller van het fotoboek Bettie Ringma en Marc H. Miller – Selling Polaroids in the Bars of Amsterdam, 1980 (Lecturis, 2023).

Leonie Edel

Leonie Edel (1996) is beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper. Haar werk in het algemeen focust zich op het ‘addertje onder het gras’— de verborgen elementen van mens en maatschappij. Waar haar schilderwerk zich vooral focust op de innerlijke wereld van het individu, zijn haar grafische projecten een autonome uiting over maatschappelijke elementen die ze beschouwt als absurdistisch, raar of onterecht. In mei 2023 bracht ze de Crisiscourant uit als statement tegen de stopzetting van de muzikale programmering in popcentrum Slachthuis en de verarming van de nachtcultuur in Haarlem in het algemeen. DIY-cultuur is altijd een grote inspiratie voor haar geweest en deze zet zij dan ook graag voort in de huidige tijdgeest.

Soraya Riem

Soraya Riem (1993) studeerde communicatie en multimedia design, en was daarna werkzaam als visual content creator en eventmanager bij Lebowski Publishers. Op dit moment werkt Soraya als content creative voor de Stadsschouwburg van Haarlem. Eind 2020 begon die op TikTok, waar diens (kook)vlogs binnen no-time enorm populair werden.

Freek Wallagh

Freek Wallagh is een Amsterdams dichter, politicoloog, organisator en activist. Hij begon zijn werk in de Amsterdamse nacht op vijftienjarige leeftijd in het Wallengebied, en begon met optreden als dichter in de lokale punk- en kraakscene. Sinds afgelopen maart is hij de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam.

Janiek Peschar

Janiek Peschar is oprichter en organisator van Mestfest, een klein mini festival in Haarlem dat gefocust is op de DIY punk scene. Met Mestfest probeert hij zo veel mogelijk nieuwe lokale bands en ervaren bands samen op een podium te zetten, voor een zo laag mogelijke entree prijs. Mestfest is een groeiend succes, met in de toekomst ook buitenlandse bands op het podium.

Vrijdag 1 maart | 20.30 – 23.00 uur | Gratis, je hoeft geen ticket te boeken
de Bibliotheek Haarlem Centrum