Lezingen: Herontdek de geschiedenis van Frans Hals

18 februari 2024, van 16:00 tot 18:00 | de Bibliotheek Haarlem Centrum

Kosten: € 48 leden, € 55,50 niet-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

frans hals afbeelding

In februari opent het Rijksmuseum een groot overzicht van Frans Hals. In Haarlem (her)ontdek je de geschiedenis van Frans Hals tijdens drie lezingen in de Bibliotheek Haarlem Centrum.

Bestel je kaart(en) hier

Vernieuwend, boeiend en gedurfd: Frans Hals, een pionierende schilder uit de 17e eeuw, staat bekend om zijn opvallende schildertechniek. Zijn unieke stijl heeft zo'n impact gehad dat je bijna vergeet dat hij de grondlegger ervan was. In aansluiting op de tentoonstelling in het Rijksmuseum organiseert Artetcetera drie lezingen waarin het werk van Frans Hals centraal staat. De lezingen vinden drie weken achter elkaar op zondag plaats: op 18 en 25 februari en 3 maart vanaf 16 tot 18 uur.

Eerste lezing

In de eerste lezing gaat Emmelie de Mol van Otterloo in op het unieke in het werk van Frans Hals. Zij vertelt hoe hij dankzij zijn levendige penseeltoets een indruk van spontaniteit wist te bereiken. Wat is er vernieuwend aan de houdingen waarin hij zijn opdrachtgevers weergaf?

Tweede lezing

In de tweede lezing gaat Maya Mutlu in op de sociaaleconomische positie van de opdrachtgevers: wie waren zij en hoe hebben zij hun vermogen vergaard?

Derde lezing

In de derde lezing concentreert Michiel Kersten zich op de 'herontdekking' van Frans Hals in de 19de eeuw, toen schilderijen van de Haarlemse portretschilder voor recordopbrengsten op veilingen zorgden. Het is ook de tijd dat kunstenaars naar Haarlem afreisden om de fabuleuze schildertechniek van Frans Hals te bewonderen.

De lezingen

De lezingen zijn niet apart te boeken. De totaalprijs van de drie lezingen is voor leden € 48 en voor niet-leden € 55,50. Let op: er is een beperkt aantal plekken tijdens deze activiteit. Meld je dus snel aan!

18 & 25 februari, 3 maart | 16:00 - 18:00 uur | € 48 leden, € 55,50 niet-leden
de Bibliotheek Haarlem Centrum
 

Bestel je kaart(en)