Kunstcollege 7: Vedute
In deze 7-delige reeks kunstcolleges van Artetcetera wordt de diepgaande invloed van kunst en architectuur onderzocht. Leer met de reeks ‘Op naar Rome’ de rol die Rome speelde als artistieke inspiratiebron.
Deze reeks kunstcolleges in de serie Op naar Rome focust op de inspiratie van de antieke oudheid en de renaissance op de kunst in Europa tussen 1500 en 1900.
Maarten van Heemskerck
Dit najaar is in het Frans Hals Museum, Teylers Museum én Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling Maarten van Heemskerck (1498-1574) te zien. In de voetsporen van zijn leermeester, Jan van Scorel, trok Maarten in 1532 naar Rome om de werken van Michelangelo en Rafaël met eigen ogen te kunnen bekijken, maar ook om de overblijfselen uit de klassieke oudheid te zien en na te tekenen. Schetsboeken vol tekeningen bracht Van Heemskerck in 1636 mee terug uit Rome. De kennismaking met Rome zou zijn werk blijvend beïnvloeden.
Op naar Rome
Komend najaar organiseert Artetcetera van 8 oktober tot en met 10 december een collegereeks van 7 bijeenkomsten over de invloed van de kunst in Rome. Tussen 1500 en 1900 trokken duizenden kunstenaars uit de Lage Landen, Duitsland, Frankrijk en Engeland naar Rome om zich te laven aan de beeldhouwkunst en architectuur uit de Romeinse oudheid. De beeldende kunst uit de eeuwige stad was de toetssteen voor de kunst in Europa. De Accademia San Luca in Rome werd het model voor het kunstonderwijs aan de academies die in de 17de en 18de eeuw in Europa werden opgericht. Op vele manieren drukte Rome daarmee zijn onuitwisbare stempel op de ontwikkeling van de beeldende kunst en smaak van de elite tot ver in de 19de eeuw.
Neo-classicisme
De cultus van de klassieke kunst in de late 18de eeuw: neo-classicisme door Michiel Kersten. Een onderzoek naar de heropleving van de klassieke idealen in de late 18de eeuw en hun manifestatie in het neoclassicisme staat centraal in dit een na laatste college uit de reeks.
dinsdag 10 december | 20.00 – 22.00 uur | € 20,-
de Bibliotheek Haarlem Centrum