Waarom is lezen zo belangrijk?
“Lezen is saai, het kost veel moeite en ik kijk liever Netflix.” Het zijn veel gehoorde argumenten van jongeren. Maar lezen kan ook leuk zijn. We praten erover met Anne-Marie Apswoude. Zij is leescoach op het NOVA College.
Anne-Marie geeft les in het vak lezen op de opleiding Onderwijsassistent en Pedagogisch medewerker. “Tijdens mijn les van 45 minuten gaan we lezen in de klas. De leerlingen mogen zelf een boek meenemen, maar ik heb ook altijd een koffer bij me met verschillende boeken. Leerlingen mogen zelf bepalen welk boek ze lezen.”
Waarom is lezen zo belangrijk voor jongeren?
“Ten eerste omdat het een stuk ontspanning is. Het is heerlijk om je even mee te laten voeren in een andere wereld. Daarnaast is lezen goed voor je woordenschat en is het belangrijk om je Nederlandse taal ontwikkeld te houden. Het is extra leuk om te zien hoe enthousiast leerlingen kunnen worden van lezen. Laatst was een aantal studenten het boek After van Anna Todd aan het lezen. Ze waren er constant over aan het praten! ‘Waar ben jij? Nog niks zeggen, daar ben ik nog niet!’ Ze zijn vervolgens met z’n allen naar de film gegaan.”
Waarom denk je dat er niet zoveel gelezen wordt?
“Het is in het algemeen lastig om jongeren aan de boeken te krijgen. Helemaal als jongeren vanuit huis niet meekrijgen om te lezen. Ik hoor vaak in de klas dat leerlingen thuis geen boeken hebben. Daarom promoot ik de bibliotheek ook zo graag. Ik denk trouwens ook dat series en films kijken op Netflix een grote rol speelt.”
Waar lopen jongeren tegenaan die slecht lezen of schrijven?
“Deze kinderen vinden het moeilijk om zich te concentreren in de klas, ze raken vaak snel afgeleid. Daarom mogen leerlingen bij mij ook niet op hun telefoon lezen, alleen in een echt boek of op een e-reader. Grote teksten schrikken ook vaak af. In hun beroep later – als pedagogisch medewerker of onderwijsassistent – moeten ze ook veel voorlezen aan kinderen, dus dat leren we ze ook tijdens de opleiding. Bij dyslecten gaat dat eigenlijk hartstikke goed. Als jongeren helemaal niet zouden lezen, krijgen ze later concentratieproblemen bij het lezen van stukken voor werk een mindere woordenschat. Bovendien krijg je door lezen inzicht, en als je niet leest, hebben deze jongeren dat minder.”
Wat zou je als ouder/verzorger eraan kunnen doen om te motiveren om meer te lezen?
“Zelf het goede voorbeeld geven! Ondanks het feit dat je het druk hebt, pak zelf ook eens een boek en vraag aan je kind wat hij of zij aan het lezen is. Ga de discussie aan met elkaar. Ga eens naar de boekenwinkel of de bieb en laat je kind een boek uitkiezen. Of las thuis een stiltemoment in, lekker lezen met z’n allen! Probeer ook een boek te vinden dat goed bij die persoon past. Als ze eenmaal verzonken zijn in een boek, dan pas kun je ze écht activeren om te gaan lezen.”
Van 6 t/m 12 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Lees jij deze week ook een boek?
De boekentips van Anne-Marie
-
Anna Todd
-
Victor Mids | Oscar Verpoort
-
Annemarie van den Brink | Suzanne Wouda
Daarnaast tipt Anne-Marie vooral boeken over sport en stripboeken voor jongeren.