Mediaopvoeding

Monique de jong

Weet jij of de app die je kind gebruikt veilig is? En hoe lang moet je kind eigenlijk achter de tablet zitten? Je kind komt op verschillende manieren in aanraking met media. Het is als ouder daarom belangrijk om een oogje in het zeil te houden.

Om je kind veilig met media te leren omgaan, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Ook als ouder heb je hier een rol in, net zoals bij het aanleren van goede manieren, beweging en gezond eten. Onze mediacoach Monique de Jong vertelt hoe je je kind mediavaardig(er) maakt.

Hoe doe je dat eigenlijk: mediaopvoeding?

Als je kind nog jong is kun je al afspraken maken om zijn veiligheid online te vergroten. Ga regelmatig samen met je kind achter het scherm zitten en kijk eens mee met wat het allemaal doet. Verschijnen er pop-ups tijdens het spelletje? Of moet hij ergens zijn naam invullen? Kijk wat je kind op zo’n moment doet en help hem waar het nodig is. Ook kun je vragen stellen aan je kind, waarom het op de pop-up klikt bijvoorbeeld. Op die manier maak je je kind bewust over het gebruik van media.

Wat is een ‘normale’ schermtijd per dag?

Een specifieke schermtijd is er niet. Het verschilt heel erg per kind en natuurlijk per ouder wat jij zelf als ideale tijd ziet. Dit is voor elke ouder en elk gezin anders. Het is vooral belangrijk dat de schermtijd in balans is met andere activiteiten van je kinderen. 

  • Tot 2 jaar: een paar keer per week kort op een tablet/smartphone. Bij voorkeur samen met een ouder of verzorger. 
  • 2 tot 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer. Maximaal een half uur per dag. 
  • 4 tot 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer. Maximaal 1 uur per dag.

Waar houdt mijn kind zich mee bezig?

Uit onderzoek van de website Mediawijsheid blijkt dat bij de leeftijd 0 tot 6 jaar vooral voorleesboekjes erg in trek zijn. Maar liefst 85% heeft deze dagelijks in handen. Ook is het mediagebruik onder kinderen erg groot: 82% van hen kijkt dagelijks tv. Verder gebruikt 64% een tablet en een iets kleiner percentage, 37%, een smartphone. De allerkleinsten van 0 tot 2 jaar krijgen nog steeds het meest te maken met boekjes: 82%.

Wat is een mediacoach?
Mediacoaches zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen op het gebied van mediawijsheid. Ze helpen niet alleen kinderen, maar ook jongeren en ouderen. De mediacoach leert je hoe je nieuwe en traditionele media slim, leuk en gedoseerd kunt gebruiken.