Welke media zijn geschikt voor kinderen?
Kinderen worden tegenwoordig op jonge leeftijd al blootgesteld aan verschillende websites en apps. Maar hoe beoordeel je welke media goed zijn voor jouw peuter of kleuter?
Waar moet je op letten? En hoe kun je inschatten dat je een bepaalde website of app beter niet kunt gebruiken? In dit artikel geven we tips.
Als ouder wil je niet dat jouw kind pagina’s tegenkomt op internet die niet geschikt zijn voor zijn of haar leeftijd. Bijvoorbeeld geweld of seksualiteit in een filmpje op YouTube. Daarom is het belangrijk om na te denken hoe jouw kind omgaat met media.
Filteren
Vaak gebruiken kinderen de smartphone van hun ouders. Denk goed na over welke apps hierop geïnstalleerd zijn en hoe makkelijk jouw kind bij deze apps kan komen. Zo kun je op YouTube de ‘beperkte modus’ inschakelen. YouTube filtert dan ongepaste video’s op basis van markeringen van community, leeftijdsbeperkingen en andere signalen. Je kunt ook YouTube Kids installeren, de kindvriendelijke versie van YouTube.
Zelf eisen stellen
Voordat je apps of filmpjes gaat zoeken die aansluiten bij je kind, kun je jezelf eerst deze vragen stellen:
- Waar ben je naar op zoek (bijvoorbeeld creatieve, leerzame of leuke apps)?
- En in welke fase zit je kind (denk aan het leren van de kleuren of het alfabet, meeklappen met muziek)?
Gratis of betaalde apps?
Apps voor kinderen zijn er in overvloed: de Google Play Store en de App Store staan er vol mee. Er is onder meer een onderscheid te maken in gratis of betaalde apps. Wat is het beste om te kiezen? Er zijn een heleboel goede, gratis apps, maar denk er wel aan dat deze appmakers op de een of andere manier geld moeten verdienen. Zo worden er bijvoorbeeld reclames getoond tijdens het spelen of kun je 'in-app-aankopen' doen. Voordat je een app downloadt, kun je kijken naar de PEGI-leeftijdsclassificatie van de app. PEGI geeft leeftijden aan videospellen.
Gouden guppy
De Gouden Guppy is de Nederlandse vakjuryprijs voor het beste mediaproduct voor peuters en kleuters (0-6 jaar). Het is een initiatief van Mediawijzer.net om makers van goede, kwalitatieve content voor jonge kinderen te belonen. Het doel? Als je een app downloadt die genomineerd is geweest of deze prijs zelfs gewonnen heeft, weet je dat je goed zit.
Even uitproberen
Check voordat je kind aan de slag gaat met een app zelf even hoe de app werkt. Let er op of dat je kind genoeg uitgedaagd wordt. Een te moeilijk spel geeft frustratie, een te makkelijk spel is saai. Kijk ook naar de vormgeving: toeters en bellen leiden af. Een rustig vormgegeven app zorgt juist voor concentratie. Ook leuk: ga samen aan de slag met een app! Dat zorgt voor plezier, maar je kunt ook een oogje in het zeil houden.
Adviezen checken
Weet je niet zeker of een film, app of game geschikt is voor jouw kind? Dan kun je advies vragen aan experts bij bijvoorbeeld de Bibliotheek of andere ouders. Organisaties zoals Kijkwijzer en PEGI vertellen je vanaf welke leeftijd een film of game geschikt is.
Plezier en balans
Kinderen hebben vaak veel plezier als ze bezig zijn met filmpjes, apps of internet. Ze kunnen genieten van leuke en leerzame inhoud. Veel ouders willen niet te veel schermtijd aan hun kinderen geven, en dat is begrijpelijk. Het is vooral belangrijk dat media een van de, maar niet de enige, activiteiten vormen waar het kind zich dagelijks mee bezig houdt. Zorg er dus ook voor dat ze offline dingen doen, zoals buiten spelen of met blokken en andere spelletjes aan de slag gaan.
Meer over de Media Ukkie Dagen