Arie

Dit is Arie, zittend op de eerste verdieping van Plein1 waar ook de Bibliotheek Heemstede zit.

Vijftien jaar geleden is Arie gevraagd eens langs te komen om zijn passie te tonen. Het taxeren van oude boeken. Arie: ”Van oudsher zitten hier in het Westen van Nederland de beste boeken. Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Er is voor taxateur geen opleiding, je moet er gevoel voor hebben en een goed geheugen. Ook al heb ik ruim 3000 taxatiedagen gehad, het is iedere dag alsof ik opnieuw begin.

Oude en antieke boeken worden alleen getaxeerd op veilingwaarde dus niet op een verkoopwaarde in een antiquariaat. Bij het taxeren komt veel kijken. Is het boek compleet, de band of omslag origineel, is het boekblok wel of niet afgesneden, wel of niet goed gerestaureerd etc. Elke taxateur heeft dan ook zijn eigen richting, een eigen specialisme. Zonet kwam er een dame met een boek uit 1919, de antiquarische tijd. Daar weet ik te weinig van, dus raadpleeg ik een collega.

Ik houd zelf erg van boeken uit de Middeleeuwen, hand ingekleurde boeken, oude religieuze boeken en handschriften. Boeken zijn cultureel erfgoed. Er komen nog steeds boeken waar niemand meer kennis van heeft, en er is nog steeds heel veel publiek voor deze boeken, en die boeken mogen niet vergeten worden!”

#gastenvandebieb