Voel je goed!
'Voel je goed!' is een aanpak waarmee volwassenen hun gezondheid kunnen verbeteren. Het gaat om mensen die willen werken aan een gezonder gewicht, willen afvallen en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van gezondheidsinformatie.
Wat is 'Voel je goed!'
Mensen worden op een eenvoudige manier bewust gemaakt van gezonde voeding en het belang van (meer) bewegen. Het stimuleert deelnemers om na te denken over hun eetgewoontes en geeft handvatten om een gezondere levensstijl te ontwikkelen. Het taalgebruik en de oefeningen zijn eenvoudig en praktisch, waardoor vooral mensen die moeite hebben met lezen en schrijven er veel baat bij kunnen hebben. Dat kunnen mensen zijn met Nederlands als moedertaal (NT1) of anderstaligen (NT2).
Iedere deelnemer ontvangt aan het begin van de cursus een overzichtelijke map met werkmaterialen. Onderwerpen die in de twintig weken aan bod komen zijn: overgewicht, lekker en gezond eten, de schijf van vijf, wat is energie, verleidingen en slim kopen. Ook een supermarktrondleiding door een diëtist maakt deel uit van het programma.
De groepjes bij Voel je goed! bestaan over het algemeen uit zo’n 6 personen. Een groepje wordt begeleid door een vrijwilliger, soms door twee vrijwilligers.
Wat is jouw rol als vrijwilliger bij Voel je goed!
Als vrijwilliger van Voel je goed! kom je gedurende twintig weken een keer per week drie uur met de deelnemers bij elkaar. Onder jouw leiding gaan de deelnemers aan de slag met het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten en leefstijl. Je neemt stapsgewijs met elkaar de materialen door die bij de cursus horen en je verdeelt de aandacht tussen alle deelnemers. Je zorgt hierbij voor een prettige en veilige sfeer.
Tijdens de Voel je goed!-cursus werk je met professioneel ontwikkeld lesmateriaal over gezonde voeding, koken, bewegen en andere zaken die met gezond leven te maken hebben. Je groep deelnemers wisselt ervaringen en tips uit, vult een eetdagboek in en maakt een beweegplan. Het is jouw taak om deelnemers hierbij te begeleiden en te helpen hun gezondheidsvaardigheden te verbeteren.
Om deze rol goed te kunnen vervullen volg je eerst een training van vier dagdelen bij de Stichting Lezen en Schrijven.