Vrijwilliger voor het Voorleesuurtje

Voor het Voorleesuurtje elke woensdagmiddag zoeken we nog vrijwilligers. Vind jij het leuk om voor te lezen? Lees dan snel verder!

Wat is het Voorleesuurtje?

Het Voorleesuurtje is een activiteit waarbij kinderen tussen de 4 en 7 jaar en hun ouders welkom zijn. Zij hoeven zich hiervoor niet aan te melden. Het voorlezen vindt plaats op een vaste dag en op een vast tijdstip in verschillende vestigingen van de Bibliotheek. Tijdens het uurtje wordt op een interactieve manier een boek of verhaal voorgelezen. Na het voorlezen vindt er nog een korte activiteit plaats waarin het boek of verhaal verwerkt wordt. Dit kan zijn door middel van een liedje of rijmpje, een tekenactiviteit of een andere creatieve verwerkingsvorm.

Wat is jouw rol als vrijwilliger bij het Voorleesuurtje?

Gemiddeld twee keer per maand lees je voor aan kinderen in een van onze Bibliotheekvestigingen. Hierbij zorg je voor een fijne en ontspannen sfeer voor de kinderen en hun ouders. Voor ouders ben je een aanspreekpunt, je motiveert hen om thuis verder te lezen en informeert hen over het lidmaatschap van de bibliotheek.

Voorbereiding: als voorlezer bereid je het Voorleesuurtje zelf voor, je kiest per keer een boek uit de collectie van de bibliotheek uit dat je wilt voorlezen. Je kunt dit doen aan de hand van een zelfgekozen thema of vorm. Daarnaast bereid je een verwerkingsactiviteit voor. Voordat je start met het voorlezen op de dag zelf, zorg je voor een fijne voorleesplek in de bibliotheek. Deze verschilt per bibliotheek: op sommige vestigingen leg je kussentjes in een kring, op andere plekken kun je een kring van stoeltjes maken.

Het voorlezen: je leest op een enthousiaste en interactieve manier het boek dat je hebt uitgezocht voor. Na het voorlezen praat je nog even na met de kinderen en begeleid je een korte, creatieve verwerkingsactiviteit.

Per keer besteed je er zo’n 2 tot 2,5 uur aan (inclusief voorbereiding). Voordat je start als voorlezer volg je eerst een training waarin we je tips geven over interactieve- en effectieve manieren van voorlezen.

Er wordt voorgelezen in een paar vestigingen op woensdagmiddag om 15:00.

Voorlezen

(Voor)lezen is niet alleen gezellig en leuk om te doen, het speelt ook een grote rol in de (taal)ontwikkeling van kinderen. Peuters en kleuters die veel zijn voorgelezen, maken een betere start op school. Daarnaast bouwen kinderen door middel van voorlezen een positieve relatie op met lezen en vergroot het de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kortom: voorlezen is van wezenlijk belang!

Ook vrijwilliger worden?

Meld je aan!