4x boeken over duurzaamheid
Ben je op zoek naar boeken over duurzaamheid? Met kleine aanpassingen in je leven draag jij al bij aan een groener milieu. Opruimtrutjes Cherie en Charlaine vertellen meer over hun favoriete boeken.
Zorgen voor minder zwerfafval op straat, dat is het doel van de vriendinnen Cherie en Charlaine. “We waren allebei al met duurzaamheid bezig en we kwamen erachter dat we heel goed konden samenwerken”, vertelt Cherie.“ Toen ik afvalprikkers voor mijn verjaardag kreeg, zijn we met een groepje vriendinnen op Zandvoort afval gaan prikken”, vult Charlaine aan.
“We organiseren evenementjes om met groepen mensen afval op te ruimen. Je kunt het wereldprobleem niet in je eentje oplossen, maar je kunt wel zelf een steentje bijdragen door zelf zwerfafval op te ruimen. Je moet ergens beginnen”, vertelt Charlaine. Cherie: “Het is onbeschrijfelijk hoeveel energie het geeft om een rondje op te ruimen! Wij ruimen vaak troep op als we op weg zijn naar werk. We zijn er iedere dag mee bezig.”
Boeken over duurzaamheid
Nicky Kroon | Jessie Kroon Het zero waste project
een leuker leven met minder plastic
Ervaringen van twee zussen tijdens hun poging om te leven met zo min mogelijk afval; met adviezen om met zo weinig mogelijk verspilling te leven.
Non-fictie
Nederlands | 232 pagina's | Lev., Amsterdam | 2018
Gedrukt boek
Charlaine: “In dit boek staat alles uitgelegd over de verschillende soorten plastic, heel handig. Voor mij was dit echt een ‘how to be greener’ boek. Het boek heeft me geleerd om niet weg te kijken, maar bij mezelf te blijven. Zeker een aanrader om op een leuke manier te leven zonder plastic.”
Babette Porcelijn De verborgen impact
alles voor een eco-positief leven
Informatie over de verborgen impact van onze consumptie en productie op de aarde, de gevolgen en wat we eraan kunnen doen om de negatieve effecten te verminderen.
Non-fictie
Nederlands | 225 pagina's | Q, Amsterdam | 2017
Gedrukt boek
Cherie: “De verborgen impact gaat om de (negatieve) impact op de wereld die wij (als westerlingen) niet zien. Dus bijvoorbeeld bij auto’s; je ziet de uitstoot, maar niet wat er allemaal achter zit om de auto in een bepaald land te maken. Er staan ook tips in over welke keuze het minst belastend is, maar het laat vooral zien wat wij niet zien. Echt een eyeopener.”
Cherie: “Dit boek over klimaatverandering ligt nog op de stapel om gelezen te worden. Ik ben heel benieuwd naar dit boek, ik heb er al verschillende goede dingen over gehoord, vooral ook dat je er wel een beetje negatief van kan worden. Ik hoop dus vooral dat, als ik ‘m ga lezen, ik zelf positief blijf en er het nut van in kan blijven zien wat wij doen.”
Extra boekentip
Cherie: “Er zijn zoveel dingen die je kunt doen om je leven te verduurzamen. Maar waar begin je? Het boek How to save the world for free van Nathalie Fee geeft per onderwerp en ruimte in je huis aan welke dingen je zou kunnen doen om te verduurzamen: met je kleding, in de badkamer, of tijdens je menstruatie bijvoorbeeld. Het is een Engels boek, maar het is makkelijk en toegankelijk geschreven.”
Tip van de Opruimtrutjes:
“Leen je boeken uit aan vrienden en familie! Anders staat het boek maar op de plank, dat is zonde! Of leen ze bij de bieb natuurlijk. ”