5 duurzame tips waar jij meteen mee aan de slag kunt
“Het is echt heel makkelijk om een klein steentje bij te dragen aan een betere wereld”, vertelt Paul Waye. Paul begon 10 jaar geleden met ‘plogging’: hardlopen en afval verzamelen.
Paul komt oorspronkelijk uit Engeland, maar woont inmiddels alweer 19 jaar in Haarlem. “In mijn tienerjaren was ik veel bezig met het milieu. In de loop van de tijd is dat een beetje verwaterd, maar tien jaar geleden besloot ik weer actief aan de slag te gaan. In plaats van met de auto ging ik met de trein naar mijn werk. Hardlopen is altijd al mijn passie geweest, dus ik ging hardlopend naar het station. Daar lag iedere dag zoveel troep, dat ik dacht: als ik het niet opruim, wie dan wel? Toen ben ik begonnen met zwerfafval opruimen. Eerst één of twee keer per week, maar al gauw werd dat steeds meer.” Inmiddels ruimt Paul 100 kilo zwerfaval per maand op. Onlangs deed hij zelfs een plogging run van 100 kilometer, waarbij hij 360 kilo zwerfaval opruimde.
Wat is plogging?
Plogging is een combinatie van de woorden ‘jogging’ en het Zweedse woord ‘plocka upp’, wat pakken betekent. Het komt er dus op neer dat je zwerfaval opraapt terwijl je aan het hardlopen bent. Goed voor jezelf én de omgeving!
Geen regels
“Er is één regel bij het ploggen, en dat is dat er geen regels zijn”, zegt Paul. “Doe wat je wil, iedereen heeft zijn eigen methode. Neem een vuilniszak mee, sorteer het afval thuis of gooi alles in de prullenbak die je onderweg tegenkomt. Alles is goed. Je bent al bezig om de wereld een stukje beter te maken! Er zijn 600 miljoen hardlopers ter wereld. Als iedereen nou eens een blikje opraapt. Eén blikje maar. Dat is al genoeg, je hebt al impact gemaakt!”
Maak er een spel van
“Leg de focus op wat jij belangrijk vindt en maak er een spel van. Erger je je aan stukken plastic? Of blikjes Red Bull? Pak dan alleen deze items. Dan hou je plogging langer vol. Ik heb altijd één handschoen aan, aan mijn rechterhand. Zo kom ik niet in contact met de troep en blijft het veilig. Geen zin om handschoenen aan te doen? Je kunt ook een wasknijper gebruiken om het zwerfafval mee op te rapen. Bovendien kun je die makkelijk in je broekzak steken.”
“Ik deel veel van wat ik doe op social media. Niet om te laten zien ‘kijk mij eens duurzaam bezig zijn’, maar om te laten zien dat het zo makkelijk is. Misschien inspireer je er iemand mee en dan wordt jouw blikje ineens 5 blikjes. Of 25 stukjes plastic. Je haalt er echt voldoening uit. Het is heel leuk om te zien dat steeds meer mensen aan het ploggen zijn. Ik merk ook tijdens mijn hardlooprondjes dat er steeds minder troep ligt. Dan ben ik zo blij!”
5 tips om bij te dragen aan een duurzame wereld
Hou je niet zo van hardlopen? Of wil je nog meer doen om bij te dragen aan een duurzamere wereld? Dan geeft Paul je nog meer tips.
1. Herbruikbaar flesje
“Het water in Nederland is zó schoon, ik snap niet dat mensen water uit plastic flesjes drinken. Ik heb altijd een herbruikbare beker of fles bij me die ik kan vullen met water.”
2. Trein in plaats van auto
“Kun je de trein pakken naar je werk in plaats van de auto? Doe dat dan! Ik loop altijd hard naar het station, dan heb ik meteen gesport en ben ik goed bezig geweest voor het milieu.”
3. Kijk naar plasticverbruik
“Alles is tegenwoordig verpakt in plastic. Ik probeer de laatste maanden steeds minder plastic verpakkingen te kopen.”
4. Gerecyclede hardloopproducten
“Omdat ik zoveel hardloop, ben ik gaan kijken naar merken die gerecycled plastic en hemp gebruiken om kleding te maken.”
5. Kleine stappen
“De laatste tip: je hoeft geen eco warrior te zijn, dat ben ik ook niet. Je hoeft geen grote stappen te zetten, maar zet gewoon iedere keer een kleine stap. Ik probeer ieder jaar weer net wat meer te doen dan het jaar ervoor.”