Boekentip: De Keuze
Wat moet je weten, wat moet je lezen? De beste tips krijg je uit je omgeving! Deze keer de boekentip van Arno, Opruim- en baliemedewerker bij de Bibliotheek.
De Keuze (leven in vrijheid)
“Op aanraden heb ik dit waargebeurde oorlogsboek gelezen. Edith werd op haar 16e naar het concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd samen met haar ouders en twee zussen. Het boek bestaat uit drie delen waarin Edith zelf beschrijft hoe zij en haar zus Magda ternauwernood overleven in het concentratiekamp, maar hun ouders verliezen aan de gaskamer.
Ze probeert het leven na de oorlog op te pakken door naar de Verenigde Staten te emigreren met haar man. Ze neemt je mee in hoe de oorlog haar bleef achtervolgen (trauma’s) en dat ze terug keert naar de plek waar het allemaal had plaatsgevonden om zo haar angsten los te kunnen laten. Later studeert ze af als psycholoog en past haar manier van denken (vanuit de oorlog) toe in haar werk met eigen patiënten en in haar eigen leven. Haar verhaal deelt ze met de lezer. Ze geeft inkijk in haar werk als psycholoog en omgang met patiënten met de boodschap dat iedereen een keuze heeft.
Een mooi boek met fantastische levensquotes die je zelf zou kunnen toepassen.”
Er is geen andere jij. Dus wees jezelf’
— Edith Eva Eger in ‘De keuze (leven in vrijheid)
Meer dan een oorlogsboek
“Ze neemt je mee in haar leven van vroeger. Haar mooie, makkelijke en begrijpelijke manier van schrijven, door in details te vertellen hoe haar leven was vlak voor de oorlog en wat ze allemaal heeft meegemaakt in de oorlog. Maar ook na de oorlog en tijdens haar werk als psycholoog. De manier waarop Edith haar verhaal met zoveel gevoel op papier heeft kunnen zetten met daarin een psychische handdruk heb ik tot nu toe nooit eerder gelezen. Eigenlijk is het niet alleen een oorlogsboek en dat maakt het wat mij betreft een heel mooi uniek boek met quotes die Edith zelf heeft toegepast in haar leven. Toen en nu.
Het is meer dan een oorlogsboek, het is een boek met een goud randje.”