Boekentip: Ons creative brein

Gepubliceerd op: 9 augustus 2022 11:15

De boekentip van...Kirsten

Wat moet je weten, wat moet je lezen? De beste tips krijg je uit je omgeving! Deze keer de boekentip van Thijs, functioneel beheerder bij de Bibliotheek.

Aangeraden door docenten

“Tijdens mijn studietijd werd mij Wij zijn ons brein aangeraden door mijn docenten. Ik hoorde en las lovende reacties en besloot het ook te lezen. Sindsdien lees en luister ik graag naar Dick Swaab. Toen ik zag dat Ons creatieve brein ook uitkwam, heb ik deze meteen op mijn verlanglijstje gezet om ook ooit te lezen. Het boek is een soort vervolg op Swaabs boek Wij zijn ons brein, uit 2010. Waarin je als lezer meegenomen wordt op reis door de hersenen. Ons creatieve brein gaat dieper in op de interactie tussen hersenen en omgeving, en de rol van kunst in onze hersenen.”

Complex, maar begrijpelijk

“De hersenen zijn wellicht de meest complexe materie op onze aarde. Toch slaagt Dick Swaab erin om het boek ook voor de gemiddelde lezer begrijpelijk te houden. Interessante feiten worden afgewisseld met humoristische anekdotes. Achterhaalde fabels worden ontkracht, nieuwe inzichten uitgelegd, maar ook staat het boek vol met vraagstukken die de neurobiologie nog zou willen oplossen. En ondanks dat het geen dun boek is, heb ik het vrij snel uitgelezen; het boek wist mij echt nieuwsgierig te maken.”

De kwestie nature or nurture is feitelijk achterhaald: hersenontwikkeling is vanaf het begin voor honderd procent gebaseerd op de interactie tussen erfelijkheid en omgeving

— Pagina 17, Ons creative brein

Taboe

“Het boek geeft talloze boodschappen mee en er zijn eveneens veel lessen uit te trekken. Als ik de belangrijkste eruit zou moeten halen: accepteer dat niemands hersenen volmaakt zijn. Iedereen zijn hersenen ontwikkelen zich anders en krijgen te maken met andere afwijkingen. Toch heerst hier nog een taboe op, terwijl meer openheid hierover denk ik kan leiden tot meer acceptatie en begrip tussen mensen onderling.”

Ook een boek voor (aanstaande) ouders

“Er staan hoofdstukken in het boek die ik met klem zou aanraden aan (aanstaande) ouders. Bijvoorbeeld over wat de ontwikkeling van hun kind zou kunnen remmen. Of waar puberaal gedrag vandaan komt. Ik denk dat als we allemaal wat meer begrijpen waarom we zijn zoals we zijn, we ook meer van elkaar kunnen accepteren.
Een ander leuk feitje gaat over Mozart. Ik vond het zeer opmerkelijk welke positieve effecten de muziek van Mozart heeft op ons brein. Zo schijnt dat prematuren die in de couveuse naar Mozart luisteren, minder energie verbruiken, daardoor een snellere gewichtstoename hebben, waardoor ze eerder het ziekenhuis kunnen verlaten. Maar ook mensen met epilepsie hebben baat bij Mozart. En studenten bleken beter te scoren op een IQ-test na het beluisteren van Mozart. Wellicht een tip dus voor de vele studenten met hoofdtelefoons die in onze bibliotheek studeren! ”

  • D.F. Swaab Ons creatieve brein

    Analyse van de interactie tussen het menselijk brein en de fysieke, sociale en mentale omgeving.

    Gedrukt boek

  • D.F. Swaab Ons creatieve brein

    In Ons creatieve brein toont Dick Swaab wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen bij aan...

    E-book

Lees meer