Boekentip: Het Parfum

Gepubliceerd op: 18 februari 2022 10:50

De boekentip van...

Wat moet je weten, wat moet je lezen? De beste tips krijg je uit je omgeving! Deze keer de boekentip van Mart, communicatiemedewerker bij de Bibliotheek.

Goede film, maar het boek is beter

Een cliché dat direct toepaspaar is op ‘het parfum’ van Patrick Süskind. Het verhaal over Jean-Baptiste Grenouille in Frankrijk van de 18e eeuw heeft mij weer aan het lezen gekregen. Grenouille wordt geboren op de Parijse vismarkt en werkt later in een stinkende leerlooierij. Tussen alle stank is het opmerkelijk dat hij zelf geen lichaamsgeur heeft. Nadat hij de heerlijke geur van een meisje ruikt, raakt hij geobsedeerd en wurgt haar in een poging de geur te bezitten. Zo begint zijn tocht om parfumeur te worden en zijn eigen, perfecte lichaamsgeur te maken.

Naast de prachtige beschrijvingen van geuren word je meegenomen in de gedachte van een psychopaat. Door de gedetailleerde omschrijvingen voel je je soms wat ongemakkelijk, maar ook onder de indruk van de hoofdpersoon.  

‘Het parfum’ van Patrick Süskind heeft mij weer aan het lezen gekregen.

Verfilmd

Het boek werd onverfilmbaar geacht. Toch is er in 2006 een film van uitgebracht en die is zeker niet slecht. De hoofdpersoon (gespeeld door Ben Whishaw) speelt erg goed zijn rol en Frankrijk in de 18e eeuw ziet er heel mooi uit. Een waardige verfilming, maar de sfeerbeschrijving uit het boek heeft mij geboeid tot het einde. Echt een boek dat je zo uitleest.

  • Perfume

    Geboren op een stinkende vismarkt in de 18e eeuw in Parijs ontwikkelt Jean Baptiste Grenouille een superieur reukvermogen waarmee hij hoopt het perfecte...

    Film