1 uur per dag gamen maakt je slimmer!
Vaak hoor je alleen de minder goede kanten van gamen, kinderen zouden er teveel tijd aan besteden met negatieve effecten tot gevolg. Maar wist je dat gamen ook heel goed voor je kan zijn?
Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, en dit geldt ook voor digitaal gamen. Door het spelen van games kun je snel nieuwe vaardigheden leren, maar ook leren omgaan met stressvolle situaties. Wist je dat het leger in Amerika zelfs gebruiktmaakt van games om hun leger goed voor te bereiden?
Wat is er dan zo goed aan dat gamen?
Natuurlijk moet je allereerst rekening houden met het aantal uren dat een kind aan het gamen is. Zit hij onder de 8 uur per week? Dan kan het een positieve uitwerking hebben. Schietspelletjes en open-wereld-spellen (zoals Fortnite en Minecraft) zorgen voor een beter geheugen, analytische vaardigheden én probleemoplossend denken. Spelletjes waarin je moet samenwerken met je vrienden (zoals World of Warcraft) zorgen voor betere sociale vaardigheden. En tijdens het spelen van actieve spelletjes zoals Wii Sports, kan dit zelfs bijdragen aan een gezond gewicht! Daarnaast zorgen veel spelletjes er ook nog eens voor dat je Engels sterk zal verbeteren.
En wat zijn de mindere kanten?
De meeste spelletjes doe je zittend. En een zittende levensstijl is nou eenmaal niet zo goed voor kinderen en jongeren (en voor volwassenen ook niet!). Als een kind lang aan het gamen is, dat wil zeggen: meer dan 9 uur per week, dan kan het gedragsproblemen een slechte slaapkwaliteit opleveren. In het ergste geval zelfs een gameverslaving. Twijfel je of het gamen een hobby is of een verslaving? Trimbos heeft in samenwerking met de Universiteit Utrecht deze test opgesteld.
Waar moet je op letten bij het gamen:
- Zorg ervoor dat je kind vier uur voor het slapen, niet meer gaat gamen. Dit kan namelijk de slaapkwaliteit verminderen.
- Laat je kind alleen games spelen die geschikt zijn voor zijn of haar leeftijd. Dit kun je checken via PEGI
- Zorg ervoor dat je kind niet langer dan 8 uur per week aan het gamen is (dat komt neer op een uur per dag).
- Kijk zelf eens mee met de game (of nog beter: speel het een keer zelf). Zo weet je wat voor dingen er in het spelletje voorkomen en kun je daar eventueel over praten met je kind.