Robert tipt: zo zorg je voor minder schermtijd

Gepubliceerd op: 15 oktober 2024 09:38

robert mediacoach

Digitale uitdagingen, we komen ze allemaal tegen. Van inlogproblemen of een DigiD app die niet meer werkt. Tot grotere vragen, zoals ‘hoe houd ik een balans tussen on- en offline in mijn gezin?’ of ‘hoe hou ik al die digitale ontwikkelingen nog bij?’ Dit keer: zo zorg je voor minder schermtijd.

Als je ’s avonds een wandeling door een woonwijk maakt, zie je veel mensen voor de tv zitten met een scherm in de hand. Ze kijken dan op hun telefoon of tablet, terwijl ze ook tv-kijken. De meeste mensen brengen uren per dag achter een scherm door. Ze beseffen vaak niet dat de negatieve gevolgen daarvan sluipenderwijs optreden. 

Social media

Websites, apps en sociale media worden er steeds beter in om je verslaafd te maken en daardoor kijk je soms urenlang naar leuke foto’s en filmpjes. Het gevaar is dat er tijd voorbijgaat die je liever aan iets anders had willen besteden. Vooral voor kinderen kan dit gelden, want zij hebben minder natuurlijke remmingen. Volwassenen kunnen vaak uit zichzelf nog het scherm wegleggen, maar kinderen doen dat meestal niet.  Als ouder doe je er goed aan om je eens in de gevolgen van veel schermtijd te verdiepen en die van jezelf te verminderen. Hierdoor geef je aan je kind het juiste voorbeeld.

Lichamelijke en mentale nadelen

Er zijn veel onderzoeken die laten zien dat te veel schermtijd slecht kan zijn. Dit kan lichamelijke problemen veroorzaken: lang in dezelfde houding zitten kan nek- of rugpijn geven. Lang naar een scherm kijken kan ook slecht zijn voor je ogen. Sommige mensen komen zelfs aan in gewicht door te veel schermtijd, omdat ze minder bewegen. Hierdoor kunnen ze hart- en vaatproblemen krijgen. Minder schermtijd kan misschien wel het "dieet" van de toekomst worden.

Er zijn ook mentale nadelen van te veel schermtijd. Het kan ervoor zorgen dat je je minder goed kunt concentreren, minder productief bent, slechter slaapt en minder creatief denkt. Dit geldt ook voor kinderen: veel schermtijd kan hun leervermogen en concentratie beïnvloeden. Vroeger werd de tijd die nu online wordt doorgebracht, vaak gebruikt voor sporten, hobby's of sociale contacten in het echt.

Uit recente onderzoeken blijkt dat te veel schermtijd nadelige gevolgen heeft. Sommige onderzoekers stellen zelfs voor om kinderen onder de veertien jaar geen mobiele telefoon te geven. Als ouder hoef je misschien niet zo ver te gaan. Virtueel contact met vriendjes is vaak beter dan geen contact, en voor kinderen is de online wereld een belangrijk deel van hun leven en identiteit.

Bewust omgaan met schermtijd

Als ouder kun je meer leren over dit onderwerp en bewuster omgaan met schermtijd. Geef zelf het goede voorbeeld door niet steeds op je telefoon of tablet te kijken en bedenk andere activiteiten. Bijvoorbeeld elke week een avondwandeling maken met je kinderen, vaker samen een spelletje doen of een leuk project bedenken om samen aan te werken.

Verminderen van schermtijd

Tip: probeer je schermtijd eens tijdelijk te verminderen, bijvoorbeeld als een spelletje samen met je kinderen. Probeer een maand lang je schermtijd te halveren en kijk wat dit doet voor je mentale en fysieke gezondheid. Begin bijvoorbeeld door een uur voor het slapen geen scherm meer te gebruiken. Als je door social media scrolt of filmpjes kijkt, vraag jezelf dan af of je dit ook zou doen als het niet werd voorgesteld. Als je hier bewust over nadenkt, leg je je telefoon vaak vanzelf eerder weg.

Ik heb zelf een maand lang mijn schermtijd gehalveerd en merkte veel positieve veranderingen. Ik sprak vaker af met vrienden, las meer boeken en sliep beter. Ook bewoog ik meer, kon me beter concentreren, was creatiever, mijn huis werd schoner en netter, en daardoor voelde ik me ook rustiger en vrolijker.

Over Robert

Hoi, ik ben Robert en ik werk als Programmeur Digitale Geletterdheid en Mediacoach bij de Bibliotheek. Ik help mensen die beter willen leren omgaan met hun computer en digitale media, door gratis cursussen en inloopspreekuren. Zo verliezen ze hun angst voor digitale media en voelen ze zich meer verbonden met de moderne samenleving. Daarnaast geef ik ouders van jonge kinderen tips over hoe ze kunnen omgaan met het online gedrag van hun kinderen en hoe ze een goede balans kunnen vinden tussen online en offline activiteiten. Ook leer ik kinderen hoe ze feit en nep van elkaar kunnen onderscheiden op internet, terwijl ik zelf ook veel van hen leer om up-to-date te blijven.