“Vroeger dacht ik dat meisjes geen striptekenaar konden worden”
Marloes de Vries is fulltime visual storyteller en illustreert en schrijft boeken voor zowel kinderen als volwassenen.
Tijdens de Stripdagen in Haarlem is ze aanwezig: ze signeert haar boeken en je kunt haar boeken kopen. Wij spraken haar over een haar bijzondere beroep: stripmaker zijn.
Passie
Tekenen is altijd haar passie geweest. Toen Marloes 9 jaar oud was, ontdekte ze dat de kunstacademie bestond. Vanaf dat moment wist ze zeker dat zij daarheen zou gaan. “Voor mij is tekenen altijd hetgeen geweest wat ik zou gaan doen”, vertelt ze. “Ik weet niet anders dan dat ik altijd tekende. Ik had veel verhalen in mijn hoofd en omdat ik nog niet kon schrijven, tekende ik. Toen ik ouder werd kwam het schrijven erbij.”
Tekenen als fulltime beroep
Toch duurde het nog even voordat ze van tekenen haar fulltime beroep maakte. “Ik dacht altijd dat ik een ‘normaal’ beroep moest hebben”, legt ze uit. Na de kunstacademie heeft ze eerst een aantal jaar als grafisch ontwerper en fotograaf gewerkt. Gelukkig werd ze daar niet van. “Ik miste het om mijn eigen verhalen te vertellen”, vertelt Marloes “ik ben toen illustrator geworden en maakte tekeningen voor kinderboeken”. Dit is ondertussen al twaalf jaar geleden. Langzaam kwamen er meer stripopdrachten bij en sinds eind 2018 maakt ze haar eigen strip ‘Lotta’ voor de Tina.
Diverse opdrachten
Bij het beroep van een striptekenaar komt veel vrijheid kijken. Zo bedenkt Marloes de meeste dingen zelf. “Je kunt een hele wereld creëren die je zelf hebt bedacht. Van de stripfiguren, tot de verhalen en wat er gebeurt, tot waar het zich afspeelt. Ik heb zó veel ideeën, dus dat kan ik dan kwijt in mijn werk”, legt ze uit. Het liefste maakt ze dan ook dingen voor haarzelf, zoals ze ook deed toen ze nog een kind was. Zo heeft ze T-shirts ontworpen met een grappige tekst, die ze dan weer verkocht aan mensen. Ook boekcovers ontwerpen en boeken schrijven vindt ze erg leuk om te doen. “Ik maak dan de illustraties voor de cover en ontwerp de titel met de hand”, legt Marloes uit. “Ook mocht ik een serie over Frida Kahlo schrijven en tekenen voor een Drents museum, dat was erg mooi en eervol om te doen."
Als vrouw in een mannenwereld
Marloes trekt zich er weinig van aan dat het vooral mannen zijn die strips tekenen. “Vroeger dacht ik dat meisjes geen striptekenaar konden worden.” Toen ze jaren terug naar een stripbeurs ging, zag ze ook alleen maar mannen rondlopen. “Toen ik net begon had ik ook het gevoel dat ik minder serieus genomen werd omdat ik een vrouw was. Toch trok het ook de aandacht, juist omdat ik geen man ben.”
Stripboeken voor kinderen zijn goed!
“Dat strips lezen slecht is voor kinderen, is de grootste onzin die ooit is verzonnen”, vertelt Marloes. “In Nederland werd het ooit afgeraden om strips te lezen, terwijl het in België juist aangeraden werd!” Inmiddels weten we dat kinderen juist beter gaan lezen door strips, omdat ze ook plaatjes zien. Hierdoor kunnen ze de taal beter begrijpen. Ook zijn strips echt een opstapje naar leesboeken. “Ik kan mijn hoofd soms echt tegen een muur slaan als ik leraren hoor zeggen dat kinderen geen strips moeten lezen. Eigenlijk ontzeg je die kinderen dan leesplezier met een wereld vol verhalen, kennis en fantasie, doodzone!”
De tips van Marloes
-
Raina Telgemeier
-
Raina Telgemeier
-
Terri Libenson
-
Pieter Koolwijk
-
Anna Woltz
De boeken van Marloes
-
Marloes de Vries
-
Marloes de Vries
-
Marloes de Vries
Over Marloes de Vries
“Ik noem mezelf meestal beeldmaker, maar visual storyteller past misschien beter. Ik illustreer en schrijf boeken voor zowel kinderen als volwassenen, maak landschapschilderijen en strips. Ik ben gek op Engeland, waar ik vaak een deel van het jaar ben, ik houd van lange wandelingen in de natuur en ik lees heel erg veel.”