Samen Haarlem schoon vissen met De Pinguïn
Haarlem het schoonste water van Nederland geven. Dat is de missie van De Pinguïn, bedacht door de Haarlemse Lenny, Sander en Dennis. Met een elektrische sloep vissen ze plastic uit de grachten van Haarlem.
“Het is bizar hoeveel plastic er in de grachten drijft. Iedere vaart ruimen we tussen de 8 en 16 kilo afval op”, vertelt Lenny. “Iedere zaterdag gaan we met een groepje het water op om afval te vissen.
Er zijn een paar hotspots waar altijd veel afval ligt, maar we hebben ook een groepschat met 10 Haarlemse clean-up-initiatieven. Daarin vertellen we elkaar op welke plekken veel troep is gesignaleerd. Tijdens het varen vertellen we over de geschiedenis van het water van Haarlem. Iedereen krijgt een schepnet en alles wat we onderweg tegenkomen, vissen we op. Vaak ontstaat er onderling een wedstrijd wie het meeste afval heeft verzameld. Heel leuk om te zien dat iedereen zo enthousiast wordt. Na afloop brengen we het afval naar Spaarnelanden. Zij zorgen ervoor dat het afval goed verwerkt wordt.”
Waarom is het zo belangrijk om het Haarlemse water schoon te houden?
“We zijn in Haarlem de laatste stop voordat afval in de Noordzee terechtkomt. We hebben als Haarlemmers dus een grote verantwoordelijkheid om het water schoon te houden. Mensen denken dat Haarlem al superschoon is, maar dat is niet het geval. Je ziet het afval namelijk niet altijd. Het kan best zijn dat je één rood blikje in het water ziet drijven, waar nog een krat gevuld met plastic onder drijft.”
Hoe zijn jullie op het idee gekomen van De Pinguïn?
“Sander en ik zijn altijd al bezig geweest met duurzaamheid. In onze carrières hebben we er altijd mee te maken gehad. We gaan vaak varen over de grachten van Haarlem om te genieten van het water. Toen dachten we ineens: waarom doen we eigenlijk niks voor de omgeving? We zijn altijd bezig geweest met grote initiatieven, maar we wilden het dit keer letterlijk en figuurlijk dicht bij huis houden. We hebben een hekel aan single use waste en we zien veel afval in de Haarlemse grachten. Toen bedachten we het idee van De Pinguïn: al varend plastic opruimen.”
En toen?
“We willen Haarlem weer het schoonste water van Nederland geven. Dus besloten Sander, Dennis (onze penningmeester) en ik een stichting op te richten: De Pinguïn. We hadden € 16.000 nodig om een elektrische boot en de kosten van de stichting te bekostigen. Binnen een paar weken hadden we het geld al bij elkaar. Zo leuk om te zien dat Haarlemmers ons initiatief steunen! In september 2021 was onze eerste vaart. Iedere zaterdag zijn we op het water te vinden. We varen de hele winter door om echt het verschil te kunnen maken. Op dit moment zijn we allerlei data aan het verzamelen om te kijken of we meer kunnen varen. We zijn hard op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen, bijvoorbeeld met social media of als schipper op De Pinguïn.”
Hoe zijn jullie eigenlijk op de naam De Pinguïn gekomen?
“De pinguïn kan alleen overleven in groepsverband. Als ze elkaar niet hebben, is het einde verhaal. Dat vonden we een mooie metafoor voor ons idee. Om het zwerfafvalprobleem op te lossen, hebben we elkaar nodig. Bovendien is de pinguïn ontzettend knuffelbaar en we wilden graag een positieve mascotte.
Duurzame tip van Lenny:
“Wil je iets goed doen voor het milieu? Kom dan meevaren met De Pinguïn en zorg er samen met ons voor dat het water in Haarlem schoner wordt! Verder is het denk ik belangrijk om bewust te worden van de hoeveelheid single use waste die je gebruikt. Van plastic flesjes tot aan fruit en groente in plastic verpakkingen. Een concrete tip? Gebruik een navulbare waterfles in plaats van petflesjes. Het is echt niet nodig om petflesjes te kopen in Nederland.”
Boekentips
“Ik vind Als gezond verstand koning was van Dennis Storm echt verrijkend. Met zijn boek wil hij inspireren tot minder consumptie en meer minimalisme. Verder vind ik Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot echt een aanrader. In dit boek staan heel veel concrete tips op het gebied van onder meer kleding, verzorgen, wonen, werken en eten.”
Dennis Storm Als gezond verstand koning was
over de schoonheid van een groene revolutie
Pleidooi voor een groene, bewuste en minimalistische levensstijl die natuur en milieu spaart.
Non-fictie
Nederlands | 128 pagina's | Spectrum, Amsterdam | 2020
Gedrukt boek
Marieke Eyskoot Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle
kleding, verzorging, eten, wonen, werken, vrije tijd, tips, winkels, merken, plekken
Uitgebreide lifestylegids vol tips voor een duurzamer leven in de moderne tijd. Met informatie over de kleding- en voedselindustrie. Met kleurenfoto's.
Non-fictie
Nederlands | 336 pagina's | Keff & Dessing, [Amsterdam] | 2017
Gedrukt boek