Colinda tipt: Poëzie

Gepubliceerd op: 6 februari 2025 14:47

poezie

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer over poëzie.

Prachtig of lastig?

Eerlijk is eerlijk, ik was niet altijd direct verkocht als ik een poëziebundel opensloeg. Lastig vond ik het, teksten die je soms verward achterlieten. Ik heb het wel een beetje moeten leren, gedichten waarderen. Afgelopen jaar kwam ik zo’n prachtige dichtbundel tegen, Zomersneeuw van Suzanne Weterings & Miriam Bouwens. Er staan kleurrijke, dromerige illustraties in, die op hun beurt al een eigen verhaal vertellen. Het leuke is dat ik merk dat nu ook mijn dochter van vijf graag naar gedichten luistert. Ze zijn kort, vaak grappig of ontroerend en laten vooral veel aan de verbeelding over. Zoals één van mijn favoriete gedichten uit Zomersneeuw.

steeltjesogen

ik pak een slakje
van de grond
ren met hem
de camping rond
in minder dan
een halve tel

het slakje kijkt
zijn ogen uit

nog nooit
ging hij
zo snel

Keuze genoeg

Er zijn veel verschillende dichtvormen. In de dichtbundel Dichter bij de seizoenen van Bette Westera & Henriette Boerendans staat bij elke maand een passend gedicht. Elk gedicht is in een andere dichtvorm geschreven, deze worden in het boek ook toegelicht. Een verrassend boek is Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak. Het informatieve boek over dieren is op een poëtische manier geschreven. In dit boek krijgen de evenhoevigen een podium. Heb je drie tenen? Dan maak je in dit boek dus helaas geen kans.

In gesprek

Een gedicht kan ook een mooie opening zijn om een gesprek aan te gaan. Neem bijvoorbeeld de dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben van Pim Lammers. In deze dichtbundel worden onderwerpen besproken zoals de band met broers en zussen, stiekem verliefd zijn en de vraag wie je zelf eigenlijk bent.

Laagdrempelig

Verhalende gedichten zijn laagdrempelig om mee te beginnen. De melodieuze zinnen spreken kinderen vaak erg aan.

Probeer eens iets anders

Poëzie is verrassend en tegelijkertijd herkenbaar voor kinderen. Het verrijkt de woordenschat van een kind en draagt bij aan de taalontwikkeling. Daarnaast zijn gedichten vooral leuk! Loop in de bibliotheek dus ook eens naar de kast met poëziebundels. Deze zijn te vinden bij de informatieboeken. En duik samen met je kind in de wereld van poëzie.

Over Colinda

Hoi, ik ben Colinda en werk als leesconsulent bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Ik kom veel op basisscholen waar ik samen met de leerkrachten werk aan leesbevordering. Zelf lees ik veel jeugdliteratuur, voor mijn werk, maar ook omdat de verhalen mij aanspreken en ik het heerlijk vind om helemaal op te kunnen gaan in een boek.