Een samenleesboek, wat is dat?
Veel met je kind lezen, want dat is goed! Tsja, maar hoe dan? Wat is nou echt een leuke manier en hoe zorg je ervoor dat het niet saai wordt?
Met samenleesboeken bijvoorbeeld! Gery werkt bij de Bibliotheek en weet álles over deze boekjes. Zij legt je haarfijn uit wat het is, en hoe je het moet gebruiken.
Wat zijn samenleesboeken?
“Eigenlijk zegt de naam het al. Je leest samen een boekje. De tekst is op twee verschillende niveaus geschreven. Dus een lager niveau voor beginnende lezers of zwakkere lezers, en een hoger niveau voor sterkere lezers. Dit kan een ander kind zijn, of een volwassene die meeleest. De samenleesboeken zijn vrijwel altijd op AVI-niveau geschreven. Zo weet je goed welk boek jij aan kunt. Twijfel je? Probeer dan eerst de vijfvingertest even!”
Hoe ziet zo'n boek eruit?
“Vaak zijn de teksten in verschillende groottes gedrukt. Een beginnende lezer leest namelijk met grotere letters dan een lezer van een hoger niveau. En als de twee niveaus dicht bij elkaar liggen, heeft de tekst verschillende kleuren zodat je goed weet wie er aan de beurt is om te lezen.”
Waarom is het zo goed om een samenleesboek te gebruiken?
“Het maakt lezen voor beginnende lezers veel leuker. Als een kind begint met lezen zijn de boekjes vaak erg simpel. Je kunt maar erg weinig woorden in zo’n boekje kwijt, omdat het kind nog geen moeilijke woorden kan lezen. Bij een samenleesboek zijn er enkele woordjes die het kind kan lezen. Die woordjes zijn dan op het AVI-niveau van het kind. De andere zinnen zijn dan wat moeilijker en die kun jij bijvoorbeeld voorlezen. Zo wordt het verhaaltje veel leuker en leert het kind ook veel sneller lezen!”
Hoe leren ze daardoor dan sneller lezen?
“Kinderen lezen meestal mee met degene die aan het lezen is, of je kunt de opdracht geven om ze mee te laten lezen. En die persoon gaat net iets sneller, waardoor het kind ook sneller mee gaat lezen. Ook zijn kinderen sneller moe als ze veel achter elkaar moeten lezen. Door een samenleesboek hebben ze telkens even pauze.”
Heb je nog een andere leuke tip?
“Toneelleesboeken zijn ook erg leuk om uit te proberen. Dat zijn een soort samenleesboeken, alleen lees je echt een bepaalde rol. Dus als het verhaal gaat over een jongetje en een moeder, dan leest de een het jongetje en de ander de moeder. Soms zijn er meerdere rollen en dan lees je meerdere rollen. Deze boeken zijn ook vaak op niveau geschreven.”
Dus: waarom moet je echt een keer een samenleesboek gebruiken?
- Het is goed voor beginnende lezers, zodat ze een verhaal lezen dat veel spannender is dan een AVI-boekje op niveau.
- Het is fijn voor zwakkere lezers, bijvoorbeeld kinderen met dyslexie, zodat ze niet zo snel moe worden tijdens het lezen.
- Kinderen met een lage woordenschat leren zo heel snel veel meer woorden.
- Het is natuurlijk veel gezelliger om samen te lezen! Zo kun je samen het verhaal ontdekken.
- Als je kind iets niet helemaal begrijpt in het boek, kun je daar makkelijker over in gesprek gaan.
Samenleesboeken en toneelleesboeken
-
Monique van der Zanden
-
Marian van Gog
-
Anneke Scholtens
-
Dirk Nielandt
-
Bies van Ede
-
Maria van Eeden
-
Bies van Ede
-
Elle van Lieshout | Erik van Os
-
Berdie Bartels