Schermtijd veranderen? Deze 5 tips helpen je
We vinden het belangrijk dat je lekker in je vel zit, met én zonder schermen. Gezond schermgebruik gaat over het vinden van een balans waarbij jij je goed voelt. Soms betekent dat tijd doorbrengen met je smartphone, tablet, computer of tv, en soms betekent dat wat anders doen. De juiste balans? Die is voor iedereen anders!
1. Maak je slaapkamer schermvrij
Leg voordat je gaat slapen je telefoon in een andere kamer. En denk je nu meteen: "En mijn wekker dan?" Koop een gewone wekker! Die maakt je nog steeds wakker, en zo zie je niet direct de berichtjes op je telefoon zodra je je wekker wil snoozen. Hierdoor zorg je ervoor dat je je dag zonder schermtijd begint en pak je je telefoon er pas later bij.
2. Beperk je tot één scherm
Op je telefoon scrollen, terwijl je een serie op tv aan hebt staan is verleidelijk, maar zorgt ook voor veel prikkels. Zorg ervoor dat je geen schermactiviteiten met elkaar combineert. TV-serie kijken? Leg je telefoon dan even op tafel (of in een andere kamer). Zo focus je je op één scherm.
3. Zet je schermtijd op grijstinten
Je telefoon staat (waarschijnlijk) altijd op kleur ingesteld. Dit zorgt ervoor dat je je aandacht beter bij het scherm houdt. Maar wist je dat veel telefoons ook kunnen worden ingesteld op grijstinten? Bij iPhone vind je deze instelling bij Toegankelijkheid - Weergave - Kleurfilters. In Android verschilt het per toestel, maar je kan de zwart-witoptie meestal vinden onder Toegankelijkheid of Opties voor ontwikkelaars. Vaak kun je dit ook instellen voor een bepaald moment, bijvoorbeeld een paar uur voordat je naar bed gaat. Door de grijstinten word je minder verleid om op artikelen en apps te klikken.
4. Zet een limiet op apps
Bij de meeste telefoons kun je een limiet instellen voor het schermgebruik. Dit kan vaak via de app-instellingen op je telefoon. Maar bij Instagram kan het tegenwoordig ook in de app zelf. Je gaat naar instellingen en dan klik je op Timemanagement. Op deze manier krijg je een melding zodra je tegen je limiet aanloopt of als je er al overheen zit.
Ook diverse apps zoals 'One Sec' kunnen je helpen minder op apps te klikken. Als je de app wilt openen krijg je een melding, ook zie je bijvoorbeeld hoe vaak je al hebt geklikt op de app. Zo word je meer bewust van je klikgedrag en schermtijd!
5. Geen scherm tijdens het eten
Even je telefoon erbij tijdens het eten, of gezamenlijk die serie kijken tijdens het eten... Het is allemaal heel verleidelijk en zo makkelijk. Het voelt vaak zelfs ontspannen. Maar geen scherm tijdens het eten heeft juist veel voordelen. Het zorgt ervoor dat je je beter concentreert op wat je aan het doen bent: eten. Met scherm ben je ‘gedachteloos aan het eten’. Dat zorgt ervoor dat je ongemerkt té veel en té snel kunt eten, wat weer gezondheidsproblemen kan opleveren.
Bron: mediawijsheid.nl