Suzanne tipt: Kinderboeken over oorlog

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer 80 jaar vrijheid, met boeken over oorlog en vluchten.
Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid. Dit doen we met allerlei activiteiten in de bibliotheek. Ook scholen zullen hier aandacht aanbesteden. Wil je thuis praten over dit onderwerp? Dan kun je daar heel goed een (voor)leesboek bij gebruiken. We hebben boeken voor verschillende leeftijden. Zo kun je aan de hand van een verhaal met je kind praten over oorlog, vrede, vrijheid of vluchten.
Maar ja, welk boek kies je? Bij grappige boeken of boeken over sport kun je gemakkelijk zomaar wat uit de kast pakken. Bij oorlogsboeken zorg ik er in elk geval voor dat kinderen kiezen uit de categorie die voor hun leeftijd is. Dus een A-boek voor kinderen van 7 of 8 jaar. Een B boek als ze tussen de 9 en 12 zijn. C boeken over oorlog echt pas vanaf 12 jaar.
Thuis kun je als ouder zelf gemakkelijker inschatten wat bij je kind past. Waar het ene kind nachtmerries krijgt van een griezelboek over monsters kan een ander kind op jonge leeftijd de spannendste delen van Harry Potter al aan.
Jonge kinderen
Met heel jonge kinderen praat je waarschijnlijk nog niet over de oorlog. Maar wat als ze in hun klas kennismaken met een kind uit een gezin dat gevlucht is? Ook voor de heel jonge leeftijd zijn er prentenboeken die gaan over vluchten en je welkom voelen.
-
Onjali Q. Raúf | Pippa Curnick
-
Chris Naylor-Ballesteros
-
Barroux
-
Pimm van Hest
-
Yoeri Slegers
-
Ellen DeLange | Agnes Ofner
Boeken om samen te lezen
Heb jij een kind dat graag naar filmpjes over de oorlog kijkt van Het Klokhuis of tijdens het Jeugdjournaal? Als je je kind nog niet alleen een oorlogsboek wil laten lezen, lees het dan samen of lees het voor. Zo kun je samen over het onderwerp praten of toch besluiten om het boek nog even te laten liggen voor een ander moment.
In Kinderen met een ster (Zilveren Griffel) schrijft Martine Letterie over zes kinderen die in kamp Westerbork terechtkomen. Het is zo geschreven dat het geschikt is voor jonge kinderen. Echt een aanrader.
-
Ulf Stark
-
Gerard van Gemert
-
Martine Letterie
-
Martine Letterie
-
Martine Letterie
-
Michael De Cock
Zelf lezen vanaf 9 jaar
Op een gegeven moment weten kinderen zelf goed wat ze willen lezen en wat ze aankunnen. Op school gaat het tijdens geschiedenis of thematisch werken over het tijdvak van de wereldoorlogen. Sabel en Bommen op ons huis vond ik zelf indrukwekkende boeken. Oorlog in inkt is bijzonder omdat het waargebeurde verhalen van verschillende kinderen en jongeren uit de oorlog navertelt. En ken je de thematische verhalenboeken van Arend van Dam? Hoe fel de zon ook scheen vertelt 20 verhalen over de oorlog, vanuit allerlei perspectieven.
-
Janny van der Molen
-
Martine Letterie
-
Bibi Dumon Tak
-
Kimberly Brubaker Bradley
-
Martine Letterie
-
Arend van Dam
-
Annemarie van den Brink | Suzanne Wouda
-
Marco Kunst
-
Koos Meinderts
-
Suzanne Wouda
Boeken over vluchtelingen voor oudere kinderen
In Vandaag komen we niet meer thuis moet Mirza meteen uit school met zijn vader mee in de auto. Maar eigenlijk had hij al afgesproken met zijn vriend Lucas. Zijn vader vertelt niet waar ze naartoe gaan en waarom. Dan komt Mirza erachter dat ze vluchten naar een ander land. Mirza moet daar zonder dat hij de taal spreekt boodschappen doen, naar school en nieuwe vrienden maken. Dit is echt een heel mooi verhaal!
Spreek je chocola is een grappig, luchtig verhaal over hoe lastig vriendschap kan zijn. En het gaat over hoe Jazz en Nadima, een meisje dat uit Syrië is gevlucht, vriendschap sluiten door middel van chocola en emoji’s…
-
Katherine Marsh
-
Tiny Fisscher
Vandaag komen we niet meer thuis
Enne Koens
-
Cas Lester
-
Fred Diks
-
Onjali Q. Raúf
-
Astrid Sy
-
Catherine Bruton
-
Alyssa Hollingsworth
-
Hanneke Groenteman
-
Lonneke Crusio
Young adult (C en D boeken)
Heb je een kind op de middelbare school? Grote kans dat die juist weer níét weet wat hij of zij wil lezen. Er zijn prachtige young adult boeken over de oorlog geschreven. Het Achterhuis is een graphic novel over Anne Frank en heel geschikt voor ‘echte niet-lezers’. Het meisje met de vlechtjes gaat over een jong meisje in het verzet en speelt zich af in Haarlem.
-
Astrid Sy
-
Wilma Geldof
-
David Polonsky | Ari Folman
-
Martine Letterie
-
Anna Woltz
Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw
Davide Morosinotto
Hele verhalen voor een halve soldaat
Benny Lindelauf
-
Wilma Geldof
Over Suzanne
Hoi, ik ben Suzanne en ik werk bij de afdeling Educatie van de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (16 en 18). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik hou me ook bezig met leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.