Suzanne tipt: boekentips over filosofie en pesten

Gepubliceerd op: 28 maart 2023 16:32

suzanne tipt

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer de Internationale dag van het kinderboek, boeken over filosofie en over pesten.

Op 2 april is het de Internationale Dag van het Kinderboek. In Nederland is deze dag niet zo bekend, maar zou het nou niet leuk zijn om op deze dag aan bekenden te vragen: ‘Welk mooi kinderboek heb jij de afgelopen tijd gelezen?’ Of je vraagt: ‘Zal ik je nog een leuke kinderboekentip geven?’ Bij mij liggen de volgende boeken op het moment op de te lezen stapel: KID, van Jelmer Soes (getipt door een collega van mij die áltijd mooie tips heeft en ook getipt door De Grote Vriendelijke Podcast). Dit is overigens een D-boek voor 15+. Verder De dag dat papa over seks begon (briljante titel toch?) van Marc Uwe Kling die ook De Neehoorn schreef. En o ja, ook Julia en de haai, omdat dat omslag gewoon meteen je aandacht trekt.

Filosofie

‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen. ‘Help,’ antwoordde het paard. De jongen, de mol, de vos en het paard is al tijden onverminderd populair. Zijn het de tekeningen of de kleine (en tegelijk grote) universele dingen die de personages tegen elkaar zeggen? Hoe dan ook, als je het boek nog niet kent is het een leuke manier om je kind kennis te laten maken met de jongen, de mol, de vos en het paard én met filosofie.
Van 15 t/m 23 april is het de Week van de Kinderfilosofie. Wil je met je kind praten over wat hem of haar bezighoudt? Het boek Troostfilosofie is bedoeld voor ouders van kinderen van 9 t/m 12 jaar. In het boek staan gedachten en uitspraken waarmee je het gesprek met je kind kunt aangaan.
In De filotective leren kinderen 12 bekende filosofen kennen en krijgen ze raadsels die ze moeten oplossen: welke van de vier scenario’s is waar en wat is niet waar? Informatief en speels boek met superleuke illustraties.

 

Pesten

Op 19 april is de Landelijke Dag tegen Pesten. Moeilijk bespreekbaar onderwerp? Een (voor)leesboek biedt uitkomst. Voor jonge kinderen lees je het (prenten)boek voor en kun je je kind vragen wat hij of zij van het personage vindt. Bij oudere kinderen kun je meer expliciet een gesprek voeren over het onderwerp, bijvoorbeeld of je kind een situatie herkent en hoe hij ermee zou omgaan. Hieronder boekentips voor alle leeftijden over pesten.

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk als Programmamaker Lezen bij de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (14 en 16). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik geef trainingen met als thema leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.