Suzanne tipt: Lezen in de Kinderboekenweek
Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer... lekker lezen in de Kinderboekenweek en Werelddyslexiedag!
Nu het weer herfst is en we de eerste verregende weekenddagen alweer getrotseerd hebben, kunnen we gelukkig weer uitkijken naar de Kinderboekenweek. Van 5 t/m 16 oktober worden er allerlei leuke activiteiten rondom de Kinderboekenweek georganiseerd. Maar mij gaat het ook om leuke kinderboeken, voorlezen en kinderen motiveren om te lezen.
Gi-ga-groen
Het thema van de Kinderboekenweek is Gi-ga-groen. En dat vind ik fijn gekozen, want over natuur en dieren verschijnen superveel leuke leesboeken en heel veel mooie informatieboeken. Op onze themapagina van de Kinderboekenweek vind je veel groene boekentips. Deze hieronder zijn bijvoorbeeld zeker de moeite waard.
Een tijger in je bed uit mijn favoriete serie Tijgerlezen is een geweldig boek voor kinderen van een jaar of 7. Je leert er allerlei dingen over tijgers. Maar er staan ook twee verhalen in over tijgers waarvan je denkt: is dat écht gebeurd? Ja, echt gebeurd. Aantrekkelijk voor lezers, niet-lezers, jongens, meisjes…
Groot en kleurrijk en prachtig uitgegeven: de boeken van Yuval Zommer over de natuur. Het buitengewone beestenboek, Het zinderende zee boek en nog veel meer. En perfect bij het thema van de Kinderboekenweek: Het schitterende samen boek over hoe alle soorten de aarde delen en hoe mens en natuur verbonden zijn.
Over mooie boeken gesproken… Terra Ultima (Gouden Penseel 2022) is een fantastisch boek om met elkaar te ontdekken. In het boek wordt een nog onbekend continent beschreven. Het is een verslag van expedities, met kleurrijke illustraties van wonderbaarlijke dieren en planten. Wetenschap? Fantasie? Over de maker en het boek is ook een hele leuke Klokhuis-aflevering gemaakt.
Gewoon een spannend dik leesboek over dieren? De serie De laatste wilde dieren gaat over Kester (12) die met dieren kan praten. Samen met vrienden probeert Kester dieren te redden en beschermen.
-
Bibi Dumon Tak
-
Yuval Zommer
-
Raoul Deleo
-
Piers Torday
Mwah, Kinderboekenweek?
Niet voor iedereen is lezen of een Boekenweek iets om naar uit te kijken. Op 6 oktober is het Werelddyslexiedag. Als jouw kind moeite heeft met lezen of om een andere reden niet zo gemotiveerd is, bekijk dan eens het Makkelijk Lezen Plein (MLP) in de bieb. Op het MLP staan boeken die bijvoorbeeld wat meer witregels en illustraties bevatten of wat minder volle bladzijden. De boeken worden ook op een andere manier gepresenteerd: je ziet de voorkant van het boek in plaats van de rug. Nóg een voordeel: de boeken staan op thema bij elkaar. Je hebt dus zo een grappig of avontuurlijk boek gevonden of een boek over sport of dieren. Er staan ook informatieboeken op het MLP.
Bekijk met je kind de boekentips hieronder en ontdek welk boek bij hem of haar past. En dan, met de regen en kou op komst, gezellig samen met een boek op de bank. Dan zijn boeken voor iederéén heel leuk!
Wees iedereen te slim af in Among Us
Kevin Pettman
-
Tommy Greenwald
-
Marjon Hoffman
Game Helden tegen de zombie-cowboys
Marcel van Driel
-
Nancy Dickmann
-
Dav Pilkey
-
Anh Do
-
Elisa van Spronsen
-
Cis Meijer
-
Dirk Nielandt
-
Elise Gravel
Officieel Fortnite jaarboek 2022
Kevin Pettman
Meer over dyslexie
Op onze pagina over Dyslexie vind je nog veel meer tips om ook de kinderen met leesproblemen een leuke Kinderboekenweek te geven.
Wil je meer weten over wat je kind nodig heeft, thuis en in de klas? Bekijk dan ook eens de website Dyslexie Centraal. Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje waarin kinderen met dyslexie en hun ouders aan het woord zijn.
P.S. Wie mijn blog vaker leest weet dat mijn zoons dyslexie hebben. Quote van de week, na het zoeken van een ‘volwassen’ boek voor school: ‘Mam, dit boek is wel oké. Ik ben al best wel ver!’
Ik had het moeten opnemen. (Ben je nieuwsgierig welk boek volgens hem wel oké is? As in tas, van Jelle Brandt Corstius).
Over Suzanne
Hoi, ik ben Suzanne en ik werk bij de afdeling Educatie van de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (13 en 15). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik hou me ook bezig met leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.