Suzanne tipt: Strips!

Gepubliceerd op: 1 juni 2022 14:15

suzanne tipt

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer strips en waarom het zo goed is om die te lezen.

Wat doen we met stripboeken? Ouders vragen zich vaak af of hun kind óóit nog eens iets anders gaat lezen dan de Donald Duck. Op scholen: ‘vrijdag strip-lees-dag’. Of gehoord in de bieb: ‘Je mag één stripboek en dan kies je ook nog wat gewone leesboeken.’ Ik krijg regelmatig de vraag: ‘Wat vind jij nou van stripboeken?’

Help strips?!

Ik vind stripboeken helemaal prima. Volgt er een maar…? Ja, dat ook. Ik zou het wel jammer vinden als kinderen alleen strips lezen en niet óók een leesboek of informatief boek. Of een luisterboek luisteren of een gedichtenbundel proeven. Ik houd van afwisseling en van onderhandelen: ik lees dat boek voor want ik denk dat we dat allebei heel mooi vinden. En jij leest daarna (of daarvoor of op de wc of in de auto of als het allang bedtijd is) lekker die hele stapel stripboeken.

Weer leesplezier

Sommige kinderen hebben op een moment veel weerstand tegen lezen. Daar kunnen allerlei dingen de oorzaak van zijn. Aan ons de taak: krijg ze (weer) aan het lezen. En dan liefst met plezier, want dan gaan ze het misschien wat vaker doen. Voor kinderen met leesweerstand is het fijn om weer een beetje ontspannen met boeken in aanraking te komen. Stripboeken en graphic novels zijn daar perfect voor.

En strips lezen heeft nog veel meer voordelen!

Het goede van stripboeken

Strips zijn behalve leuk, ook heel goed voor de woordenschat. Stripmakers kunnen makkelijker moeilijke woorden gebruiken omdat die woorden ondersteund worden door plaatjes. Het blijkt dat kinderen die woorden daardoor ook beter onthouden.

Nog een pré: strips bevatten veel laagfrequente woorden. Dat zijn woorden die niet vaak in gesproken tekst of andere boeken voorkomen. In de Donald Duck pocket die nu naast mij ligt zie ik bijvoorbeeld de woorden: ingrijpen, functie, mentaal, archeoloog en eigenaardig object. Ook komen er uitdrukkingen in voor als ‘omvallen van de slaap’ en ‘de verleiding weerstaan’.

En er is meer te leren in strips, bijvoorbeeld verhaalstructuren. Je leert oorzaak-gevolg en sprongen in de tijd. En je leert heel goed kijken naar plaatjes om grapjes en gezichtsuitdrukkingen te interpreteren.

Ken je deze al?

Natuurlijk is er een kast vol met strips in de bieb. Donald Duck is nog altijd erg populair, maar er is meer!

AVI strips

Voor de startende lezer in groep 3 en 4 zijn heel veel leuke strips te vinden met woorden die passen bij het leesniveau. Je vindt ze in de bieb in de kast van de eerste leesboekjes, op AVI-niveau. Voor oudere kinderen zijn er ook AVI strips, die staan in de A- en B-kast.

Graphic novels

Graphic novels zijn ontzettend populair onder kinderen. Het zijn leesboeken met heel veel illustraties. De schrijvers van de boeken weten precies van welke (flauwe) humor hun lezers houden. Het voordeel van een serie is dat de boeken steeds hetzelfde zijn opgebouwd én dat de kinderen de hoofdpersonen kennen. Die voorspelbaarheid is fijn en geeft vertrouwen. Ouders zijn de boomhut na 104 verdiepingen soms een beetje zat, maar de fantasie waarmee de boeken zijn gemaakt is haast aanstekelijk. En graphic novels kunnen de liefde voor lezen en boeken (weer) aanwakkeren. Hier bekende én minder bekende graphic novels…

Strip? Boek?

Deze graphic novels zijn net weer een beetje anders. Ze bevatten geen ‘gewone’ tekst. Het zijn strips in een jasje van een boek.

Boeken met strips erin

Is het een informatieboek? Een leesboek? Een stripboek? Deze boeken combineren verschillende genres. In Rekenen voor je leven zijn de meester, juf en leerlingen van groep 7 de gewone rekenlessen een beetje zat. Dat gaan ze anders doen! Je leest je elk hoofdstukje een rekenvraag van een kind en de oplossing staat uitgewerkt in een strip.

Voor jongeren

In Haarlem worden jaarlijks de Stripdagen georganiseerd, sinds een aantal jaar een tiendaags stripfestival. Jongeren (en volwassenen) kunnen ook in de bieb terecht voor strips en graphic novels.

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk bij de afdeling Educatie van de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (13 en 15). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik hou me ook bezig met leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.