Welke boeken kies je als je kind beter leest dan de rest?

Gepubliceerd op: 5 augustus 2024 14:03

tips voor sterke jonge lezers

Wat nou als je kind sneller leert lezen dan de rest van de groep? Of misschien zelfs al kan lezen aan het begin van groep 3? Welke boeken zijn dan leuk en tegelijkertijd niet te spannend of te zwaar? En hoe vind je boeken die niet over onderwerpen gaan die nog niet bij deze leeftijd passen?

Het is toch juist goed dat kinderen goed kunnen lezen?

Als je kind gemakkelijk leert lezen is dat heel fijn. Toch kun je als ouder of leerkracht ook dan vragen hebben over welk boek geschikt is voor het kind. Want als je kind technisch goed leest, betekent dat niet dat hij of zij meteen helemaal los kan gaan op de jeugdafdeling van de bieb. Sommige boeken passen wat betreft beleving nog niet bij die jonge kinderen.

Op welke doelgroep is dit van toepassing?

Denk aan de sterke lezers uit groep 3 t/m 5. De bibliotheek is ingericht volgens een systeem op leeftijd, niet op leestechniek. Bij de eerste leesboekjes gaat het wel over niveau en techniek: je moet de letters en klanken immers nog leren. De meeste kinderen starten dus in groep 3 in de kast Leren Lezen met AVI-boekjes. Maar die boeken zijn al snel te makkelijk voor kinderen die echt vlot leren lezen. De kinderen uit groep 3 en 4 kunnen dan eerst lekker neuzen in de A-kast, daar staan genoeg leuke boeken.

Moet je kinderen alles laten lezen?

Regelmatig spreken onze medewerkers jonge kinderen in de bieb of schoolbieb die zeggen: ‘Ik mag al uit de B- of C-kast kiezen, want ik heb een hoog AVI-niveau.’ Maar het AVI-niveau (dus wat kinderen technisch aankunnen) zegt niets over wat ze emotioneel aankunnen en wat bij hun belevingswereld en leeftijd past. B-boeken kunnen echt al spannend zijn of over wat zwaardere onderwerpen gaan als pesten, maatschappelijke problemen, de dood of verliefdheid.

'Moet je dit verbieden dan?'
Dat ook weer niet, het gaat erom dat je je kind volgt en wijst welke boeken passender zijn. Op scholen is het toch wel handig om met elkaar wat richtlijnen af te spreken, zodat een 8-jarig kind niet ineens met het engste deel van Harry Potter aankomt. En nog veel belangrijker: kinderen zouden een heel deel fantastische collectie overslaan, alleen omdat ze ‘heel goed’ kunnen lezen. Zonde gewoon. Dus: lekker leeftijdsadequate boeken kiezen. Die andere boeken komen allemaal later wel.

Welk soort boeken raad je aan voor deze doelgroep jonge & snelle lezers?

Er zijn gelukkig heel veel tips voor deze doelgroep. Je kunt ze zelf laten lezen in prentenboeken en voorleesboeken. Eerder las je die als ouder voor, nu zijn ze perfect om zélf te lezen. Het voordeel is: de boeken bevatten veel rijke taal en moeilijke woorden. Goed voor de taalontwikkeling. Je kunt ook lekker bij de informatieboeken gaan neuzen: dat vinden ook veel kinderen leuk. Of je zoekt een lekker leesboek dat niet eng of zielig is maar waarmee je wel fijn in andere werelden kunt verdwijnen.

Welke titels zijn leuk?

Hieronder vind je een heel rijtje vrolijke of avontuurlijke boeken. Van sommige boeken is een hele serie, dus als een boek een succes is, kijk dan in de kast of in de catalogus of er meer van is.

Is er nog een favoriet voor echt jonge lezers?

Zelfs een hele serie: Tijgerlezen. Die serie gaat uit van het idee dat je best wat moeilijke woorden in een boek kan overwinnen als je gemotiveerd bent. Het zijn vaak grappige verhalen met veel illustraties (en dus zonder AVI-niveau). Ook de boeken van Matilde Stein (bekend van Pluk en Pluis) zijn top!

Tips voor informatieboeken

Veel mensen slaan de informatieboeken over, maar er is een heel mooi aanbod over verschillende onderwerpen. Dus snuffel zeker eens in de AJ-kast (infoboeken van 6 tot 9) of anders de J-kast (van 9 tot12). Dieren, natuur en techniek zijn geliefde onderwerpen.

Moeilijkere boeken

Hierna zou je wat serieuzers of moeilijkers kunnen proberen. Lees eventueel eerst een stukje voor als je twijfelt over het onderwerp. (Of lees gewoon het hele boek lekker samen.) De twee informatieve boeken zijn grappig, maar gaan wel over ingewikkelde onderwerpen.

Toch wel een B-boek lezen

Wil je kind heeeeel graag in de B-kast snuffelen? Dat kan natuurlijk wel als je zin hebt in een lekker dik boek - dat niet te eng is. De boeken van Jozua Douglas of de series Elvis Watt (Manon Sikkel) of Help, we hebben een dierentuin (Marlies Slegers) zijn misschien wel wat (meerdere delen beschikbaar). En wat dacht je van Matilda en De griezels van Roald Dahl?