Suzanne tipt: Verfilmde boeken & back to school

Gepubliceerd op: 15 augustus 2024 16:47

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer: verfilmde boeken en we gaan weer naar school!

Verfilmde boeken

‘Vond je het boek mooier of de film?’ (Het boek natuurlijk!) ‘Je moet eerst het boek lezen en daarna mag je de film kijken.’ (Is het boek dan een straf en de film de beloning?)

Boeken zijn een prachtige basis voor films of series en er zijn dan ook veel kinder- en jeugdboeken verfilmd. Leuk om het boek voor te lezen aan je kind en daarna samen te bekijken of de film en het boek erg verschillen. En tja, dan kan het voorkomen dat iemand roept: ‘Dat klopt helemaal niet!’

Recente films

Van de populaire boekenserie Juf Braaksel van Carry Slee zijn inmiddels 6 delen te leen in de bieb. Nog niet zo lang geleden was de film Juf Braaksel en de magische ring in de bioscoop. Voor wat jongere kinderen was Vos en haas redden het bos te zien. De film is voor alle leeftijden. Het boek van Sylvia Vanden Heede (illustraties Thé Tjong-Khing) is voor een jaar of 7 (voorlezen vanaf 5 jaar). Ook leuk voor jongere kinderen: Het muizenhuis en Dikkie Dik en de verdwenen knuffel.

Hieronder staan de boeken. Wil je de film zien? Zoek op internet waar een film te zien of te streamen is. Sommige films zijn ook op dvd te leen bij de bieb.

Te zien bij NPO

Bij NPO verschijnen regelmatig series en films die gebaseerd zijn op kinderboeken. Via de website npo.nl en de app NPO Start kun je heel veel terugkijken. Mijn bijzonder rare week met Tess is een feelgood verhaal over Samuel en Tess die elkaar leren kennen tijdens een zomervakantie op Texel. (Film, via NPO Start)
En ken je Lampje al? Ik hoop eigenlijk van niet, want dan heb je nog een heel mooi boek en bijzondere serie tegoed. (Serie, NPO Start)
Knor is de verfilming van het boek De wraak van Knor van Tosca Menten. Het is een stop-motion film die in 2022 een Gouden Kalf voor beste film won. (Te zien via NPO Start)
Van De regels van Floor zijn al heel veel boeken verschenen en ook de serie bestaat uit 5 seizoenen. Favoriet en herkenbaar onder veel kinderen en ook voor volwassenen echt leuk om een stukje mee te kijken. (Serie, NPO Start)
Andere boeken waarvan de films en series te zien zijn op NPO: Minoes, Alleen op de wereld en Gips. Liever een dvd? Hieronder staan ook de dvd’s die we bij de Bibliotheek hebben.

Voor wat jongere kinderen…

Voor wat jongere kinderen zijn van de boekenseries Mees Kees en Dolfje weerwolfje verschillende bewerkingen gemaakt: films, series en zelfs musicals.

Spannende boekverfilmingen voor oudere kinderen

Nog niet zo lang geleden keek ik naar de spannende serie Ronja de Roversdochter. Het boek is van Astrid Lindgren, maar in tegenstelling tot Pippi Langkous is deze serie niet geschikt voor jonge kinderen (advies 12+). Ook de serie The letter for the king (naar De brief voor de koning van Tonke Dragt) is heel leuk om samen te kijken (12+).
Andere boeken waar een film of serie van is: Een jongen met de naam kerstmis (9+), De school van goed en kwaad (The school for good and evil, voor jongeren van een jaar of 13) en Het wonderkabinet (Wonderstruck, 12+), een boek dat zowel verteld als getekend is. Wil je een spannend verhaal over de zoon van een drukker die in aanraking komt met verboden manuscripten, lees en kijk dan Storm, letters van vuur.

Roald Dahl

Niet alle boeken die je ooit zelf las zijn ook nu nog leuk om voor te lezen aan je eigen kinderen, maar die van Roald Dahl zeker wel. En welke boeken zijn nou mooier te verfilmen dan de fantastische verhalen van deze meesterverteller? Sommige boeken zijn al meerdere keren verfilmd, kijk dus zeker ook op de streamingsdiensten.

Boek & film…

Dacht je dat we er al waren? Zonder dat ik hier nou alles wil opnemen… deze moeten er ook echt nog even bij. Laat die regenachtige herfst maar komen! Lees het boek of kijk de film, in welke volgorde dan ook.

Back to school

O ja, en we gaan ook weer terug naar school. Heeft jouw kind er een beetje zin in? Zoek je tips over de handige diensten van de bieb voor school? Kijk dan zeker even terug naar deze blog

En speciaal voor de kinderen die naar groep 3 gaan en die de wereld van letters en lezen in stappen, schreef ik eerder deze blog.  

Leuke boekentips

Op vakantie gaat er ook altijd een stapeltje kinderboeken mee. Hier dus nog wat kersverse tips. Met veel liefs aan mijn eigen beterweter(s) thuis aan wie ik natuurlijk een stukje voorlas.

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk als Programmamaker Lezen bij de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (15 en 17). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik geef trainingen met als thema leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.