Hoe check je de informatie voor je werkstuk of spreekbeurt?

Op internet is heel veel handige informatie te vinden. Helaas staat er ook veel op dat niet helemaal klopt of zelfs nepnieuws is. Dus check altijd de gevonden informatie. Denk aan het volgende:

Analyseer de bron

  • Check of de URL er betrouwbaar uit ziet. Komt dit overeen met de informatie op de website of de naam van de maker? 
  • Wie is de maker? Klik op het Menu (meestal drie streepjes) en lees Over ons of Colofon. Check of de maker inderdaad verstand van zaken heeft. Google op de naam of organisatie. 
  • Check of de gevonden informatie geen reclame is voor een product. Willen ze iets verkopen?  
  • Check of de informatie actueel is. Wat is de laatste updatedatum? Dit vind je onderaan de webpagina. 
  • Je wil feiten en niet de mening van een persoon. Lees de gevonden informatie kritisch.  

Wat staat er precies in de tekst van de gevonden website? Van wie is de informatie afkomstig? En hoe weet je of de informatie betrouwbaar is?

Let op! Eén bron is géén bron

Heb je informatie gevonden op een website? Of een filmpje op social media? Zoek nog minstens drie andere websites of andere bronnen op. Denk daarbij aan boeken, tijdschriften, onlne kranten en tijdschriften. Wordt in de andere bronnen de gevonden informatie bevestigd? Dan kun je de informatie veilig gebruiken. Let ook op of de tekst niet van een andere website is overgenomen. Soms kopiëren mensen letterlijk de tekst met een ander plaatje. Dan is dit geen nieuwe bron. 

Wikipedia

Wikipedia is een fantastische bron boordevol informatie. Maar... iedereen kan informatie plaatsen op Wikipedia. Dus de informatie is niet 100% betrouwbaar. Een groot team van Wiki mensen, allemaal vrijwilligers, controleren de informatie op betrouwbaarheid. Maar dit is niet waterdicht. Daarom kan je Wikipedia wel als bron opgeven maar gebruik Wikipedia niet als enige bron.
Waarvoor is Wikipedia heel erg handig? Op Wikipedia vind je links naar de originele bronnen. Die kan je meestal heel goed gebruiken. 

  • Nepnieuws herkennen

    Isdatechtzo.nl is een handige website met alles over nepnieuws, hoe je brein werkt en hoe trollen werken. Daar trap jij niet in!

  • Podcast Fakenieuws

    Podcast over fakenieuws van de Bibliotheek. Ga lekker lui liggen en luister op je gemak naar de podcast over nepnieuws.