de Bibliotheek op School
Met de Bibliotheek op School (dBOS) slaan de Bibliotheek en het onderwijs de handen ineen en is er meer aandacht voor leesplezier en leesvaardigheid op school.
Waarom de Bibliotheek op School?
Goed kunnen lezen is onmisbaar voor de ontwikkeling van jongeren. De Bibliotheek op school helpt scholen jongeren te stimuleren meer te lezen en het leesplezier te vergroten. Jongeren die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen en gaan daardoor steeds beter lezen.
De Bibliotheek op school wordt gevormd door 7 bouwstenen:
Het belang van goed kunnen lezen
Het maakt een groot verschil in het leven van jongeren of ze lezen of niet, want lezen is noodzakelijk om goed te kunnen leren op school. Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven. Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen jongeren ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen.
De urgentie is groter dan ooit
Goed kunnen lezen is een voorwaarde om mee te kunnen doen in onze maatschappij. We gebruiken de term laaggeletterdheid voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. In Nederland gaat het om 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder. Laaggeletterheid betekent dat je wel kan lezen en schrijven, maar niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3 beheerst. Momenteel loopt 24% van de jongeren in Nederland kans om op latere leeftijd laaggeletterd te zijn. Dit heeft grote consequenties voor werk en inkomen, zelfredzaamheid en het goed kunnen beoordelen van informatie.
“Goed kunnen lezen is noodzakelijk om goed te kunnen leren op school”
Hoe ga je met de Bibliotheek op School aan de slag?
Ten eerste staan directie en álle docenten achter het project. De school wil een taalbeleidsplan waarin ook leesbeleid is opgenomen. Tijd wordt ingeruimd voor het 'vrij' lezen op school. En lezen is niet alleen een taak van de docenten Nederlands.
Voor leesplezier is het belangrijk dat het boek 'past' bij de leerling. Niet alleen op niveau maar ook het thema, genre en de leesbaarheid. Dat betekent dat een goede, aantrekkelijke én diverse collectie op school noodzakelijk is. Kennis van populaire schrijvers, genres en verschillende werkvormen is bij docenten nodig om leerlingen te kunnen helpen met het vinden van een aansprekend boek.
De pijlers Expertise, Collectie en Digital Portaal binnen het Bibliotheek op School concept helpen de school daarbij. Met scholing en training voor docenten, leesconsulenten in de klas, collectie advies en een activiteitenplan voor de hele school. En natuurlijk een goed registratie- en uitleensysteem zodat de leerlingen thuis verder kunnen lezen.
De Monitor (digitale vragenlijst) wordt bij de aanvang van het project afgenomen. Dat is een 0-meting van het leesplezier op school. Bij leerlingen én docenten. Dit is een hulpmiddel bij het vaststellen en bijstellen van het taal - en leesbeleid op school.
Onderzoek naar impact de Bibliotheek op school
In Nederland doen op dit moment ruim 3000 scholen mee aan het programma de Bibliotheek op school. In april 2020 verscheen van de Koninklijke Bibliotheek de rapportage: Bibliotheken en de samenwerking met het voortgezet onderwijs
Contact
Heeft jouw school of gemeente interesse om deel te nemen aan het programma de Bibliotheek op school?
Neem dan contact op met: Nelleke van Nes - Projectleider de Bibliotheek op school