Nova Leest door!
Normaal gesproken lezen de studenten van het Nova College samen twintig minuten per week tijdens de les Nederlands. Corona vraagt echter om een andere aanpak om de studenten aan het lezen te houden!
In de ene hoek van het lokaal doet een student het licht uit. In de andere wordt een telefoon aangesloten op het geluidssysteem. De aanwezige studenten en docenten van het Nova College in Haarlem luisteren in het donker aandachtig naar een geluidsfragment van een meisje dat hijgend op de fiets zit. Bam! Ze horen haar vallen. Voetstappen. Er komt iemand aan, die zo te horen verkeerde plannen heeft. Plotseling is het doodstil in het lokaal. Het licht gaat weer aan.
Podcast over boeken
De studenten en docenten hebben zojuist geluisterd naar een geluidsfragment uit het jeugdboek Pijn, een thriller van Mel Wallis de Vries. Het is een korte trailer van een podcast-serie die de studenten aan het maken zijn. Tweedejaarsstudenten van de Theateropleiding van het Nova College in Haarlem hebben de opdracht gekregen om in groepjes een podcast te maken over
een boek. Vandaag pitchen ze hun ideeën en laten geluidsfragmenten horen aan medestudenten en docenten. De podcasts zijn bedoeld voor mbo-studenten én leerlingen in de brugklas. De podcast moet deze jongeren enthousiast maken om het boek te gaan lezen.
Lesmateriaal
Elk groepje heeft een boek gekozen waarover een podcast wordt gemaakt. “We herschrijven delen uit het boek en gaan het naspelen,” vertelt een van de studenten. “Zo willen we het gevoel van het boek in de podcast te krijgen.” Zodra de podcasts klaar zijn, worden ze gedeeld met docenten Nederlands van het Nova College en vijf brugklassen die meedoen aan de voorleeswedstrijd ‘Read2Me!’
Aureen Harthoorn, consulent Voortgezet Onderwijs bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, is aanwezig en beoordeelt de pitches. “Ontzettend leuk om te horen hoe divers de podcasts zijn. Veel docenten zitten te springen om leuk lesmateriaal en zo’n podcast is natuurlijk een heel mooie manier om leerlingen enthousiast te maken over een boek,” vertelt Aureen. “Normaal gesproken wordt er tijdens de les Nederlands op het Nova College twintig minuten per week samen gelezen tijdens de les, maar vanwege corona zijn die momenten komen te vervallen. Dit project is een mooie manier om de studenten ook
thuis te laten lezen.”
Uitdagen om te lezen
“Een podcast maken is nieuw voor ons, want normaal maken we theater. Nu kunnen we alleen werken met geluiden. Erg leuk om te doen, want het draait volledig om de verbeelding,” vertelt Roemer (17 jaar). Docent Bor Rooyackers begeleidt het proces en beoordeelt de podcasts op inhoud en kwaliteit. Hij vertelt: “De enige opdracht is: daag de luisteraar uit om te gaan lezen. Een heel vrije opdracht dus. Elk groepje vult dit op z’n eigen manier in. Aan het eind beslissen we welke podcasts geschikt zijn om in productie te nemen. Het geluid moet goed zijn en het moet goed te volgen zijn voor de doelgroep.” Bo (19 jaar) merkt op dat dit een stimulans is: “Omdat het echt in productie genomen wordt, doen we extra ons best!”
Omdat het leeftijdsverschil tussen de makers en de luisteraars van de podcast verwachten de studenten dat ze de leerlingen wel kunnen inspireren om het boek te gaan lezen. Roemer vertelt: “Als iemand van mijn leeftijd zegt: ‘Dit is echt een goed boek, ik vond het heel interessant’, ga ik het ook eens bekijken. Misschien hebben we wel een beetje dezelfde smaak. Omdat wij niet veel ouder zijn dan de doelgroep, denk ik dus dat onze podcasts goed kunnen werken.”
Tekst & fotografie: Wiebrig Krakau
Dit project is onderdeel van 'Nova Leest', een samenwerkingsproject van het Nova College en de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, de Bibliotheek IJmond Noord en de Bibliotheek Haarlemmermeer om het lezen van boeken op school en thuis te stimuleren.