Thriller van het jaar 2022

Gepubliceerd op: 7 juni 2022 13:43

thriller van het jaar

In de nieuwe Detective en Thrillergids hebben zeven boeken de hoogste waardering gekregen. Daaruit koos de jury de VN-Thriller van het Jaar.

Dit keer kreeg de jury zeven nominaties voor de VN-Thriller van het Jaar voorgeschoteld. Hoeveel boeken dat zijn en welke, wordt bepaald door de individuele recensenten van de D&T-gids (Detective en Thrillergids). Zeventien doorgewinterde beoordelaars lazen dit jaar 356 (!) Nederlandstalige of in het Nederlands vertaalde spannende boeken. Zij bepalen zelf of een boek zo uitzonderlijk is, dat het de maximale score van vijf sterren krijgt. Uit de selectie van die vijf sterren boeken kiest de jury in onderling overleg het beste boek.

De winnaar

De winnaar van de VN-thriller van het jaar is geworden Harlem Shuffle van Colson Whitehead.
Uit het juryrapport:
‘Centraal staan de krachten in en om de hoofdpersoon, die weliswaar streeft naar een respectabel bestaan in de bovenwereld, maar door zijn omgeving en familiebanden richting de onderwereld wordt getrokken. (…) De combinatie van sprankelend schrijfplezier, een spel met vertrouwde gangsterclichés en het realisme waarmee Colson een interessant tijdperk schetst, maakt dat de jury eensgezind koos voor Harlem Shuffle als de VN-Thriller van het Jaar.’

Naast de VN-Thriller van het Jaar wordt ook jaarlijks een VN-Publieksfavoriet gekozen door lezers. In 2022 ontving Nachtwerk van Hetty Kleinloog de meerderheid van de stemmen.

De jury

De jury bestond dit jaar uit VN’s hoofdredacteur Ward Wijndelts, gidscoördinator Samuel Peperkamp, thrillerfanaten Marijn van der Jagt en Anne Versloot en misdaadschrijver Gauke Andriesse, die onder het pseudoniem Felix Weber even geleden zelf vijf sterren kreeg met zijn thriller Genadeschot.

Deze boeken kregen vijf sterren

Het boek De curator - M.W. Craven zal binnenkort in de collectie komen.

VN-thriller van het jaar

Winnaar publieksprijs

  • Hetty Kleinloog Nachtwerk

    De zussen Kauffmann onderzoeken het verdachte overlijden van één van de olifantenverzorgers van Artis en belanden in een wervelwind van gebeurtenissen.

    Gedrukt boek