Zelfredzaam met Taal – Taalcursus voor anderstaligen

Gepubliceerd op: 6 februari 2025 13:09

Wonen in een land waar je de taal niet goed beheerst kan ontzettend lastig zijn. Dit komt regelmatig voor in Nederland, vooral bij mensen die in hun land van herkomst niet verder zijn geschoold dan het basisonderwijs. Het leren van de Nederlandse taal en het verbeteren van lees- en schrijfvaardigheden kan dan ook een grote uitdaging zijn.

Om zich beter te kunnen redden bij de dagelijkse taken en bezigheden, biedt Taalschool INTK, in samenwerking met het taalprogramma van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland de cursus Zelfredzaam met Taal aan. Tijdens deze cursus oefenen anderstaligen die geen diploma kunnen of willen halen 40 lessen lang met taal-, reken- en digitale vaardigheden. Hierbij komen dagelijkse thema’s aanbod zoals gezondheid, opvoeding, (vrijwilligers)werk en omgaan met geld.

De Bibliotheek als partner

Onze bibliotheek ondersteunt de cursus door ruimte en materialen beschikbaar te stellen. De cursisten bezoeken vier keer de bibliotheek om de online module Klik & Tik De Start te doorlopen, wat voor veel cursisten een eerste kennismaking met de computer is. Hier leren ze omgaan met de computer en kunnen ze oefenen met digitale vaardigheden. Daarnaast biedt de website oefenen.nl de mogelijkheid om taal, rekenen, digitale vaardigheden en meer te ontwikkelen.

Waarom ‘Zelfredzaam met Taal’?

Vincent Keesmaat, initiatiefnemer van de cursus, vertelt over de belangrijkste overwegingen bij het opzetten van de cursus: “Voor deze doelgroep bestond er nog geen specifiek programma. Dat is opvallend, aangezien de gemeente vroeger een basiseducatie aanbood voor een brede groep lager opgeleiden. De cursus ‘Zelfredzaam met Taal’ heeft een vergelijkbaar doel: het ondersteunen van deelnemers om zelfstandiger te worden.”

Leren door muziek

Naast de reguliere lessen volgen de cursisten tijdens de cursus ook vier lessen Taal & Muziek. Hierbij worden liedteksten gebruikt om te oefenen met grammatica, spelling en woordenschat. Muziek speelt een centrale rol in de lessen, van het luisteren naar liedjes tot het spelen van Taal&Muziek-bingo’s en Taal&Muziek-hints.

De verwachte impact

Keesmaat verwacht dat door middel van het programma, deelnemers meer vertrouwen krijgen en het hen motiveert om verder te leren: “Ze kunnen bijvoorbeeld doorgaan met cursussen die door de bibliotheek worden aangeboden.” Daarnaast zorgt re-integratiebedrijf Argos voor taalstageplekken voor de deelnemers, zodat zijn hun nieuwe vaardigheden in de praktijk kunnen brengen.

Een nieuwe naam voor de cursus?

“Toen de cursus in 2019 startte, is voor de naam ‘Zelfredzaam met Taal’ gekozen omdat er zowel gewerkt wordt aan de basisvaardigheden die belangrijk zijn voor het ontwikkelen van meer zelfredzaamheid als aan taal. Toch is het misschien geen slecht idee om na te denken over een meer begrijpelijke naam.”, aldus Keesmaat. Door de naam van de cursus eenvoudiger te maken, kan het voor deelnemers makkelijker zijn om zich aangesproken te voelen en zich sneller aan te melden voor de cursus.