Zinnen op Zondag: Melanie During

Zondag 7 juli 2024, van 15:00 tot 16:30 | Teylers Museum

Kosten: € 2,50 + ticket voor Teylers Museum

Melanie During

De rockster van de paleontologie schijnt nieuw licht op de uitsterving van dinosauriërs. Melanie During (paleontoloog en o.a gezien bij De Slimste Mens) schreef het boek 'De laatste lente van de dinosauriërs'.

Ze weet dus alles over de geweldige impact die een meteoriet 66 miljoen jaar geleden maakte en helaas ook het einde van de triceratops betekende.

De lezing

Paleontoloog Melanie During neemt je mee door de geschiedenis van de dinosauriërs en hun onderzoekers en schijnt nieuw licht op het uitsterven van de dino's. Zij ontdekte zelfs het (bijna) precieze moment waarop dat gebeurde. Eén lentedag, 66 miljoen jaar geleden, veranderde de koers van het leven op aarde voorgoed. Van het allereerste besef dat er zoiets als een dinosaurus heeft bestaan tot de nieuwste ontdekkingen in de paleontologie: De laatste lente van de dinosauriërs is hét verhaal van de reuzen die ooit onze aarde bevolkten.Melanie vindt het belangrijk om interessante ontdekkingen toegankelijk te maken voor de maatschappij. Zonder moeilijke woorden, maar met Melanie’s meeslepende enthousiasme!  

Over Melanie During

Melanie During is een vertebratenpaleontologe en als promovenda verbonden aan de Universiteit van Uppsala in Zweden. Ze onderzoekt uitgestorven werveldieren, oftewel dieren met een ruggengraat. Binnen deze discipline specialiseert zij zich vooral in het onderzoeken van belangrijke evolutionaire gebeurtenissen, zoals de overgang van vis naar landdier, van landdier naar zeebewoner of van landdier naar vliegend dier. Anderzijds houdt ze zich ook graag bezig met uitstervingen. Het kan haar hierbij niet dramatisch genoeg zijn! Zo ontdekte ze in 2022 dat de meteoriet die de dinosauriërs deed uitsterven, in de lente moet zijn ingeslagen. Melanie verwacht haar promotieonderzoek in November 2024 te voltooien. Eind 2023 deed Melanie ook mee aan de Slimste Mens waar ze het drie afleveringen vol wist te houden.

Tickets

Om de lezing te bezoeken dien je ook een ticket voor Teylers Museum aan te schaffen. Je bent vrij om eerder te komen zodat je het museum kunt bezoeken vooraf aan de lezing. Leden van de Bibliotheek krijgen € 5 euro korting op de lezing en betalen dus € 2,50 voor de lezing (excl Teylers Museum ticket). 
Let op: achteraf het museum bezoeken is niet mogelijk omdat het museum om 17:00 uur sluit.

Bestel je tickets hier

Zondag 7 juli | 15:00 – 16:30 uur
Historische Gehoorzaal van Teylers Museum, Spaarne 16 Haarlem

Deze editie van Zinnen op Zondag is in samenwerking met Teylers Museum. De lezing is interessant voor bezoekers vanaf 12 jaar oud.

De grootste Triceratops in Haarlem

Deze zomer komt de grootste Triceratops van Naturalis naar Haarlem. Van 1 juli tot en met 14 augustus is het skelet te zien in de Bibliotheek Haarlem Centrum en er is veel te doen in verschillende vestigingen! Je kunt komen knutselen, er wordt natuurlijk voorgelezen en er zijn zelfs een theatervoorstellingen. In Teylers Museum kun je je de hele zomer lang (6 juli tot en met 1 september) verdiepen in deze reusachtige dino en zijn wereld.

Andere lezingen

Wil je nog meer dino-experts horen? Kom naar de colleges van Jimmy de Rooij (21 juli) of Anne Schulp (7 augustus). Jimmy doet onderzoek naar vijf gevonden triceratops-exemplaren, waaronder het Haarlemse. Ze zijn bij elkaar gevonden en hij stelt vast dat de Triceratops daarom een kuddedier moet zijn geweest. Anne vertelt over het baanbrekende onderzoek dat in de afgelopen tien jaar is verricht naar deze vijf triceratopsen. Tickets kun je binnenkort via deze website bestellen. De adviesleeftijd voor deze colleges is 8 jaar en ouder.