Even kennismaken met: Jacqueline

Jos Schelfhout

Jacqueline Oomen is na haar pensioen vrijwilligerswerk gaan doen als Taalmaatje. Kort erna besloot ze dat ze ook graag iets met jongere generaties wilde doen. De VoorleesExpress sprak haar direct aan.

#vrijwilligersbijdebieb

Coronamaatregelen

Ze heeft sindsdien drie hele verschillende voorleestrajecten meegemaakt. Vanwege de coronamaatregelen kon Jacqueline tot twee keer toe niet de volledige 20 weken bij de gezinnen thuis komen. Haar eerste gezin heeft ze wel bij hen thuis kunnen begeleiden. “We konden na het lezen ook even een spelletje doen. Ik weet nu dat naast elkaar op de bank een boek lezen een totaal andere ervaring is dan wanneer je op afstand voorleest.”

Bij het tweede gezin moest ze namelijk na de kennismaking al snel overschakelen op voorlezen via de computer. Jacqueline regelde dat de bibliotheek voor haar voorleesboeken verzamelde en voor het gezin een tweede exemplaar mee gaf. “Ik las voor aan een jongetje van 6 jaar. Met het boek op schoot en met zijn moeder erbij ging het eigenlijk heel goed. Halverwege konden we gelukkig weer fysiek afspreken. Voor het jongetje was dat best even wennen. Maar al gauw konden we naast het voorlezen vooral veel praten over alles wat er in het boek voorbij kwam. Hij was erg nieuwsgierig naar woorden die hij uit zijn dagelijks leven kende. Daar konden we mooie gesprekjes over voeren. Voor zijn ouders was dit iets nieuws want ik merkte dat ze soms moeite hadden om ook deze gesprekjes als nuttig te zien. Kinderen leren hierdoor ook weer nieuwe woorden. We bereikten na 20 weken het doel dat hij rustig twee hoofdstukken kon luisteren naar het voorlezen. Heel mooi om die ontwikkeling te zien! Dat gaat zo snel bij die jonge kinderen.”

We bereikten na 20 weken het doel dat hij rustig twee hoofdstukken kon luisteren naar het voorlezen. Heel mooi om die ontwikkeling te zien!

Meer dan alleen voorlezen

Jacqueline houdt erg van onze multiculturele samenleving. “Door het vrijwilligerswerk krijg ik een inkijkje in hoe het is voor deze gezinnen om in Nederland te leven met zo’n cultuurverschil. En wat het betekent als je de taal niet goed spreekt. De VoorleesExpress intensiveert voor deze gezinnen het contact met de Nederlandse taal. Hoewel het accent ligt op de taal, en het niet van mij verwacht wordt, kom ik met deze gezinnen ook in gesprek over opvoeding. Zo heb ik een gezin geadviseerd om voor opvoedvragen naar het consultatiebureau te gaan. Je brengt een beetje meer van onze maatschappij naar deze gezinnen toe.”

Ondersteuning van de Bibliotheek

De bijeenkomsten met de andere vrijwilligers zijn erg inspirerend voor Jacqueline. Ook over de digitale bijeenkomsten is ze erg te spreken. “De bibliotheek zorgt heel goed voor zijn vrijwilligers. Je krijgt een introductie, een rondleiding door de bibliotheek en allerlei materialen. Een paar keer per jaar hebben we een leuke workshop over taal of voorlezen. Ook de ondersteuning van de coördinator is erg prettig.”

Tekst & fotografie: Wiebrig Krakau 

Meer over de VoorleesExpress

Ook vrijwilliger worden bij de Bibliotheek?