Even kennismaken met: Minke

Jos Schelfhout

Minke Poppema is coördinator voor de VoorleesExpress en geniet van de gastvrijheid bij de gezinnen die deelnemen.

#vrijwilligersbijdebieb

Mensen mee laten draaien in de samenleving en het gevoel geven dat ze ertoe doen: dat waren de drijfveren van Minke om zich als vrijwilliger aan te sluiten bij de VoorleesExpress. Sinds april 2021 vervult ze de functie van coördinator.

Meer kansen

“Meerdere mensen die ik ken, zijn vrijwilliger voor de VoorleesExpress, op verschillende plekken in het land. Allemaal zijn ze even enthousiast. Met mijn achtergrond in internationale betrekkingen, Romaanse talen én het onderwijs past deze functie helemaal bij me. Voor kansengelijkheid en mensenrechten heb ik me in mijn werk altijd ingezet. Dus ik vind het heel mooi om te zien dat de gezinnen waar een voorlezer komt, meer kansen krijgen om iets op te bouwen in Nederland.” Minke heeft veel interesse in andere culturen, dus ze geniet van de gastvrijheid waarmee zij en de voorlezers ontvangen worden bij een eerste kennismaking. 

Meestal komen de voorlezers bij gezinnen thuis die hun eigen land achter zich hebben gelaten. Mensen doen dat niet zomaar. Ik ben elke keer dan ook weer onder de indruk hoe gemotiveerd de ouders zijn om hun kinderen de best mogelijke (taal)ontwikkeling te bieden.  

Zo leuk kan taal zijn

Het werk als coördinator bevalt Minke heel goed, omdat ze fantastische voorlezers van alle leeftijden in haar team heeft die allemaal dezelfde motivatie hebben om het werk te doen. “Als taal leuk is, komt de rest ook vanzelf”, stelt Minke. Ze merkt dat door de VoorleesExpress kinderen en hun ouders gaan inzien hoe leuk het kan zijn om met taal bezig te zijn. “Ik zie dat het de gezinnen het gevoel geeft dat ze ertoe doen.”

Tekst & fotografie: Wiebrig Krakau 

Meer over de VoorleesExpress

Ook vrijwilliger worden bij de Bibliotheek?