Lezen en literatuur

leesmotivatie in de klas

Meer programma's

Een structurele aanpak van het lezen op school heeft meer effect dan af en toe een leesactiviteit. Het omgaan met boeken is een vanzelfsprekend onderdeel van de lesdag. Hoe doe je dat? 

  • Laat zien dat jij lezen ook leuk vindt.
  • Lees voor, jij bent de beste boekpromoter!
  • Zorg voor tijd in je lesprogramma om te praten over lezen en boeken. 
  • Veel leerlingen vinden het lastig het juiste boek te vinden. Help hen kennis te maken met nieuwe boeken. 
  • Met de leerlingen praten over de inhoud van het boek is net zo belangrijk als het boek lezen. 
  • Praat ook met je collega's over gelezen boeken of start een boekenclub. 

Dertig toffe B leesboeken voor de brugklas

Het is lastig voor brugklassers om de overstap naar de C-leesboeken te maken. De Grijze Jager-serie en alle Levens van een loser zijn  gelezen. Hoe nu verder? Help ze met deze toffe leesboeken die een brug slaan tussen de basisschool en het voortgezet onderwijs. 

Bekijk hier de lijst voor de brugklas

De Bibliotheek op School voortgezet onderwijs

Hoe ziet de leesomgeving er uit op jouw school? Wil je de leukste boeken op het niveau van de leerlingen direct bij de hand? De Bibliotheek op School VO is een landelijk concept en werkt. De Bibliotheek kan je vertellen over de verschillende mogelijkheden. 

Meer over de Bibliotheek op School VO ►

Leescampagnes voortgezet onderwijs

De Boekenweek van jongeren, de Jonge Jury, Week van de Poëzie of verhalenwedstrijden. Landelijke campagnes zijn vaak handige 'kapstokjes' om aandacht te besteden aan het lezen met interessante websites, leestips en andere materialen. 

Bekijk alle lees- en schrijfcampagnes voor het vo ►

Geef Nederlands met eigentijdse boeken, nodig schrijvers uit. En geef 'de ontwikkeling van literatuur' als extra optie, waarbij ze een extra examenpunt kunnen verdienen om mee te compenseren. En daar mag je dan Beatrice lezen, of Hermans - en dat bespreken.

— Bron: Schrijfster Marlies Slegers in gesprek met jongeren

Klassenbezoek

Wil je met de klas een bezoek brengen aan de Bibliotheek in de buurt? Dat kan maar moet wel ruim vantevoren aangevraagd worden. Neem contact op en dan bespreken we wat mogelijk is. 

Stel je vraag ►

Maak een Boekenpodcast

Doe eens wat anders met een gelezen boek. Maak een boekenpodcast! En het is vrij gemakkelijk om met de eigen telefoon te maken. 

Vraag het lespakket Boekenpodcast aan ►

Doe inspiratie op voor jezelf en je leerlingen

Vlogboek, docent Nederlands Jörgen Apperloo, heeft 100 dagen lang het fenomeen #Booktok onderzocht. Hoe werkt het algoritme, hoe bevlogen zijn de booktokkers en meer ...

Vakliteratuur

  • Tanja de Jonge Werkvormenboek leesbevordering

    Hoe krijg je kinderen enthousiast voor het lezen van boeken? Negentig ideeën rond negen thema's als kennismaken met boeken, interactief lezen en het beoordelen van boeken. Met enkele kleurenillustraties. Voor o.a. docenten van kinderen van ca. 9 t/m 15 jaar.

    Gedrukt boek

  • Felicitas von Lovenberg Lezen in tijden van Netflix

    Persoonlijk essay over lezen van fictie in tijden van ontlezing en massamedia: een enthousiasmerend pamflet voor de veellezer.

    Gedrukt boek

  • Iris Kamp Jeugdliteratuur en didactiek

    Hoe krijg je als docenten Nederlands je leerlingen zover dat ze met plezier gaan lezen? Allerlei aspecten van lezen en leesbevordering komen aan bod. Met veel praktische tips en kleurenfoto's. Voor o.a. vakliteratuur jeugd en onderwijs.

    Gedrukt boek

  • Aidan Chambers Leespraat

    Praktische adviezen voor het werken met jeugdboeken op school of in de bibliotheek. Onder meer door kinderen kritisch te laten lezen en ze erover te laten vertellen. Voor o.a. vakcollecties jeugdliteratuur.

    E-book

  • Karin van de Mortel, Corine Ballering Verdiepend lezen

    leerlingen begeleiden bij het begrijpend lezen van complexe teksten

    Gedrukt boek

E-books en luisterboeken

In de Bibliotheek App vinden de leerlingen ook populaire C - en D leesboeken en 'lijst' boeken. Het werkt eenvoudig met de App op telefoon, laptop of tablet.

Hoe werkt het?