Een echt triceratopsskelet in de Bibliotheek Haarlem Centrum

Gepubliceerd op: 1 juli 2024 14:56

Ruim 6 meter lang en 2 meter hoog, sinds vandaag staat er een echte Triceratops in de Bibliotheek Haarlem Centrum. Het skelet van deze driehoornige dino is de grootste van de triceratopskudde die onderzoekers van Naturalis Leiden hebben opgegraven in Wyoming. De Triceratops is de komende zes weken voor iedereen gratis te bekijken in de bibliotheek.

Dit weekend is met uiterste precisie de 160 kilo wegende kop, het grootste onderdeel van de dino, op de rest van het skelet gezet. In twee dagen tijd hebben medewerkers van Naturalis keihard gewerkt om de botten als een puzzel voor gevorderden op zijn plaats te zetten. Projectleider Wendy Rameckers is opgelucht dat het allemaal weer gelukt is. ‘Deze vond ik extra spannend. Het is de grootste van de vijf, in een relatief kleine ruimte. Alles paste maar net.’ Het begon allemaal met een metalen frame. Rameckers: ‘Stukje bij beetje zetten we elk botje op de juiste plaats. Sommige botten zijn zo groot dat we met steigers en kranen moeten werken. Het is een echte bouwplaats. Nu alles op zijn plaats zit, zit ons werk erop en mag het publiek dit prachtdier aanschouwen.’

Unieke vondst

‘We waren op zoek naar een T-rex in Wyoming.’ Vertelt paleontoloog Anne Schulp. ‘Toen we daar triceratopsbotten vonden, zijn we toch maar verder gaan graven. Uiteindelijk lagen er wel 6 of 7 van deze immense dieren.’ De vondst bleek een wetenschappelijke doorbraak op het gebied van paleontologie. Schulp: ‘Door deze ontdekking kunnen we vaststellen dat de Triceratops een kuddedier was. Nooit eerder hebben we zoveel triceratopsen bij elkaar gevonden.’

Teylers Museum

Het houdt voor de dinoliefhebbers niet op komende weken, naast het skelet in de bieb is er nog veel meer te doen. De Bibliotheek werkt samen met Teylers Museum, na je bezoek aan de Triceratops kan je in Teylers meer leren over de achtergrond en het leven van de dino’s. Ook organiseert de Bibliotheek veel dino-activiteiten en kan je colleges bezoeken in Teylers Museum waarbij je nóg meer leert over de botten, de leefwereld en het uitsterven van de dinosaurus.

Gratis toegang

De dino is een mooi voorbeeld van de bieb van nu, die allang niet meer alleen voor boeken is. De Triceratops in de Bibliotheek is voor iedereen die een tijdslot reserveert gratis te bekijken. Zo maken Naturalis, Teylers Museum en de Bibliotheek Zuid-Kennemerland een unieke vondst voor iedereen toegankelijk. Reserveer snel je kaartje hier.